Poziom trudności: trudny
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 2h 0min
Składniki na powidła:
- 1 słoik powideł śliwkowych (410 g)
- 1 opakowanie śliwek suszonych (150 g)
- sok z 1 pomarańczy sparzonej, wyszorowanej
- 2 łyżeczki cynamonu
Składniki na kruszonkę orzechową:
- 60 g zmielonych orzechów laskowych
- 60 g mąki pszennej + 40 g
- 60 g cukru
- 100 g masła
- 1 żółtko
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej typu 450
- 50 g drożdży
- 100 g masła, rozpuszczonego
- 120 g cukru
- 100 ml mleka podgrzanego do 40°C
- 2 jaja, rozmiar „M”
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- otarta skórka z 1 pomarańczy, sparzonej, wyszorowanej
- 1 białko jaja
- cukier puder (do posypania ciasta)
Sposób przygotowania:
- Powidła: o garnka wkładamy pokrojone, suszone śliwki, powidła oraz sok z pomarańczy. Gotujemy do momentu odparowania soku. Na końcu dodajemy cynamon. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
- Kruszonka orzechowa: Do miseczki dodajemy cukier, zmielone orzechy laskowe, mąkę pszenną, żółtko oraz masło. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą rąk. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.
- Przygotowanie: Do drożdży w miseczce wsypujemy 2-3 łyżki cukru, mieszamy do momentu upłynnienia drożdży. Następnie dodajemy ciepłe mleko. Do miski przesiewamy mąkę. W mące robimy zagłębienie, do którego wlewamy mleko z drożdżami i cukrem. Delikatnie mieszamy. Następnie rozczyn przykrywamy ściereczką, odstawiamy na bok do wyrośnięcia na 15-20 minut.
- Wyrośnięty rozczyn mieszamy za pomocą miksera. Do rozczynu dodajemy pozostałą część cukru, cukier wanilinowy, jajka i szczyptę soli. Kiedy wszystkie produkty sie połączą dodajemy rozpuszczone masło oraz otartą skórkę z pomarańczy. Na końcu do ciasta dodajemy odrobinę mąki. Gotowe ciasto przekładamy do naczynia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na bok, w celu wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
- Kiedy ciasto wyrośnie posypujemy je mąką, układamy, na blacie i rozwałkowujemy cienko do uzyskania dużego prostokąta. Na całej powierzchni ciasta rozsmarowujemy powidła. Następnie ciasto zwijamy w rulon zaczynając od dłuższej strony, tak, żeby powidła były całkowicie otoczone ciastem.
- Krążek lub okrągłe naczynie smarujemy roztopionym masłem, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dookoła krążka układamy ciasto tworząc wieniec. Za pomocą ostrego noża nacinamy ciasto co 2-3 cm z zewnętrznej strony. Nacięte końce delikatnie przekręcamy. Wierzch powstałego wieńca smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.
- Wieniec na blaszce odkładamy na bok na 10-15 minut, następnie ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160-165 °C (termoobieg), pieczemy ok. 50 minut. Upieczony wieniec przekładamy na talerz, dekorujemy cukrem pudrem.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/wieniec-drozdzowy-z-powidlami