Święta Bożego Narodzenia są tuż za rogiem! To już ostatni dzwonek żeby zacząć prace nad naszym świątecznym menu. Dziś mam dla Was przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Chyba każdy zgodzi się ze mną, że to jedno z tych dań, których nie może zabraknąć na Wigilijnym stole. Prosty, aromatyczny farsz, delikatne ciasto – to sekret udanych pierogów.
Składniki:
Ciasto
- 300 g mąki
- 120 ml ciepłej wody
- szczypta soli
Farsz
- 300 g kapusty kiszonej
- 50 g suszonych grzybów
- 200 ml ciepłej wody
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- kilka kulek ziela angielskiego
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Grzyby wkładamy do miseczki i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy przynajmniej na 2 godziny by wchłonęły wodę. Po tym czasie grzyby odcedzamy (nie wylewamy wody) i kroimy na mniejsze kawałki.
- Cebulę i kapustę siekamy, następnie podsmażamy cebulę na odrobinie oleju by się zeszkliła. Dodajemy kapustę i grzyby i chwilę podsmażamy. Następnie dolewamy wodę z grzybów oraz przyprawy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około godzinę.
- W misce łączymy wszystkie składniki na ciasto. Następnie wyrabiamy je lekko, rozwałkowujemy dość cienko i za pomocą kieliszka lub szklanki wycinamy kółka. Na każdym kółku ciasta kładziemy łyżkę farszu i zlepiamy nasze pierogi. Gotowe pierogi gotujemy kilka minut w osolonej, wrzącej wodzie. Gotowe!