Obiady/ Tradycyjne zupy/ Zupy

Zupa ogórkowa

2.6/5 - (14 )

Zupa ogórkowa jest smaczną, treściwą i bardzo dobrze znaną zupą, którą lubi większość osób. Wielu z nas kojarzy się ona z dzieciństwem i wracamy do niej z dużym sentymentem. Smak zupy ogórkowej w dużej mierze zależy od ogórków kiszonych, których użyjemy. Najlepsze są te domowe lub te z beczki, które można kupić w sklepie na wagę. Zupa ogórkowa może być gotowana na wywarze drobiowym, jak i wieprzowym, np. na żeberkach. Moją ogórkową zaprawiam śmietaną oraz dodaję sporą ilość koperku. Mam nadzieję, że posmakuje Wam poniższy przepis i chętnie do niego wrócicie.

Zobacz też:

Krupnik z grzybami

Krupnik tradycyjny – jak ugotować?

Zupa pomidorowa

Rosół – jak ugotować?

Przepis na zupę ogórkową

Drukuj przepis
Porcji: 6 Czas gotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • porcja rosołowa
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek białej części pora
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta ziaren pieprzu
  • 3 ziemniaki
  • łyżka masła
  • 300 g ogórków kiszonych
  • 200 ml kwasu z ogórków
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • garść koperku
  • sól do smaku

Przepis

1

Mięso zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy utworzą się szumowiny, zdejmujemy je i do wywaru wkładamy obraną marchewkę, pietruszkę, seler, por oraz liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy około 30 minut.

2

Następnie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, dodajemy do całości. Gotujemy kolejne 20-30 minut, aż ziemniaki zmiękną.

3

Po czym z wywaru wyjmujemy marchewkę, pietruszkę, seler i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodając warzywa ponownie do wywaru.

4

W międzyczasie ogórki kiszone ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy około 10 minut na maśle, do momentu, aż woda z ogórków odparuje. Ogórki dodajemy do zupy oraz dolewamy do niej 200 ml wody z ogórków. Zagotowujemy.

5

Do miseczki odlewamy chochlę zupy i dodajemy do niej dwie łyżki śmietany - mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Roztwór wlewamy do zupy i gotujemy jeszcze około 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy posiekany koperek.

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top