Ciasteczka korzenne


Pyszne, aromatyczne, kruche ciasteczka korzenne pachnące Świętami, posypane złotym jadalnym pyłem. Pięknie się prezentują, dlatego mogą być świetną ozdobą na choinkę. Nie są pracochłonne i zawsze wychodzą. Wzór na ciasteczkach odcisnęłam miseczką kryształową, ale równie dobrze może to być talerzyk lub jakiś wazon 😀 Wyroby z kryształu mają ciekawe, idealnie nadające się do tego wzory i potrafią być pomysłowym zastosowaniem w kuchni 😉

Ciasteczka korzenne

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego anyżu
  • 1/3 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Dodatkowo:

  • złoty pył jadalny

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy wszystkie przyprawy, jajko, masło, miód i cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki. Następnie zagniatamy elastyczne ciasto, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Wyjmujemy, rozwałkowujemy na 4 – 5 mm (podsypując mąką), odciskamy wzorek i wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 – 13 minut. Następnie za pomocą pędzelka nakładamy złoty pył.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

→ Piernikowe serduszka nadziewane marcepanem

Pierniczki

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka pomarańczowe z masą figowo – orzechową

Kostka piernikowa z marcepanem i powidłami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *