- 30 dag kiełbasy lub wędliny
- 20 dag pieczarek
- 1 cebula
- 15 dag żółtego sera
- 6-7 kromek czerstwego pieczywa (może być ciemne lub pszenne)
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki śmietanki 20%
- 1 i 1/2 szklanka mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
1. Chleb i wędliny pokroić w niewielką kosteczkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Zrumienić na nim pokrojone pieczywo. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, w którym będziemy robić zapiekankę.
2. Na tej samej patelni lekko podsmażyć wędlinę. Przełożyć do chleba.
3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
4. Na patelni rozgrzać kolejną łyżkę oleju i dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć kilka minut do odparowania nadmiaru płynu. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wszystkie składniki w naczyniu delikatnie wymieszać.
5. W rondelku rozgrzać 2 łyżki masła, dodać mąkę. Zrobić delikatną zasmażkę, nie rumienić. Następnie wlewać strumieniem śmietankę ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Dodać mleko. Zagotować aż powstanie gęsty sos. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowym sosem zalać przygotowane składniki na zapiekankę. Wierzch zapiekanki posypać startym żółtym serem i oprószyć słodką papryką w proszku.
6. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać przez 30-40 minut.