CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM WANILIOWYM I ORZECHAMI W KARMELU

Ależ ten rok zleciał!

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a co za tym idzie Wy coraz częściej przeszukujecie blog w poszukiwaniu świątecznych i bardziej zimowych inspiracji.

Ciasta z jabłkami, z dodatkiem dyni, orzechów, czekolady czy też gruszek pobijają rekordy popularności!

Dziś, zainspirowana kolejną już współpracą z Dr.Oetker przygotowałam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe z waniliowym kremem i orzechami.

Takie połączenie brownie ze snickersem!

Intensywny smak kakao i bardzo wilgotne ciasto przypominające brownie, połączony z budyniowym, waniliowym kremem i chrupiącymi orzechami tworzy fantastyczną całość której żaden łasuch się nie oprze – nie tylko w Święta!

Ciacho jest idealnym pomysłem na każdą okazję!

Dr. Oetker

Do jego przygotowania wykorzystałam znane Wam już z innego przepisu kakao Dr. Oetker – zarówno to klasyczne, jak i nowe, czarne, nadające wypiekom ciemny kolor.

Czarne Kakao Intense Dr. Oetkera pozyskiwane jest z ziaren kakaowca m.in. z regionów Afryki Zachodniej i Azji.

Stosujemy je do mocno czarnych wypieków.

Rekomendacją użycia jest wymieszanie Czarnego Kakao Intense ze standardowym Ciemnym Kakao, aby uzyskać oryginalny smak.

Kolor jest unikalny, intensywnie czarny, nie zawiera żadnych barwników.

Posiada obniżoną zawartość tłuszczu (10-12%) oraz certyfikat UTZ świadczący o tym, że produkt Dr. Oetkera wspiera odpowiedzialną uprawę kakao.

Smak kremu wzbogacił Cukier z wanilią Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii.

Wanilia ta jest najbardziej cenioną wanilią świata – jej dodatek nadaje deserom wyjątkowy i intensywnie waniliowy smak.

Polecam odwiedzić serwis poświęcony wanilii, gdzie odkrywamy tajemniczy świat jednej z najdroższych przypraw świata.

https://www.oetker.pl/pl-pl/wanilia

Tak jak lubię!

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* mąka pszenna – 1 czubata szkl

* cukier – 3/4 szkl

* jajko – 3 szt

 * Czarne Kakao Intense Dr. Oetker – 1 łyżka

* Ciemne kakao Dr. Oetker – 2 łyżki

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

KREM BUDYNIOWY:

* budyń waniliowy Dr. Oetker – 2 op

* mleko 2% – 2,5 szkl ( 620 ml )

* masło min.82% – 200 g

* cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetker – 1 łyżka

* cukier puder – 5-6 łyżek

DO NASĄCZENIA:

* likier czekoladowy + woda

WIERZCH:

* orzechy włoskie i laskowe – 250 g

* masło min.82% – 80 g

* cukier – 4 łyżki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Jajka z cukrem ubijamy na puch.

Dodajemy 2 rodzaje kakao oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Miksujemy tylko do połączenia składników, wylewamy na blachę, pieczemy ok. 30 minut w 170C.

Studzimy. Kroimy na 2 blaty.

Obficie nasączamy likierem czekoladowym wymieszanym z ciepłą wodą.

KREM BUDYNIOWY:

2 budynie rozpuszczamy w 0,5 szkl mleka, resztę gotujemy z cukrem i cukrem z wanilią bourbon.

Do gorącego wlewamy rozrobiony budyń i cały czas mieszając gotujemy kilka minut.

Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

  Masło miksujemy, nie przerywając ucierania dodajemy budyń łyżka po łyżce.

3/4 kremu wyciągamy na nasączone ciasto, przykrywamy, smarujemy resztą kremu.

WIERZCH:

Masło rozpuszczamy z cukrem, karmelizujemy orzechy, studzimy, siekamy, obficie posypujemy ciasto. Ostawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

Przepis powstał we współpracy z marką Dr.Oetker

Dr. Oetker

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress