Kremowy sernik z mascarpone na piernikowym spodzie – Blogmas 2019 #4

O takim cieście myślałam już dużo wcześniej, ale w końcu się udało i jest – kremowy sernik z mascarpone 😉

Bazą warstwy serowej jest twaróg z mascarpone. Chciałam jak najbardziej uprościć proces przygotowywania ciasta i ubiłam jajka w całości z ksylitolem, dodawałam stopniowo twaróg z mascarpone, a na końcu budyń i skórkę pomarańczową – dzięki temu sernik jest aromatyczny. Spód z przyprawami korzennymi dodatkowo wprowadza świąteczny klimat i aromat piernikowy 🙂 Jeśli chcecie uzyskać wyższe ciasto, upieczcie ten sernik na mniejszej formie – mój wyszedł nieco niższy. Sprawdźcie też inne przepisy na serniki 🙂

Kremowy sernik z mascarpone na piernikowym spodzie

foremka 35 x 30 cm

Spód:
150 g mąki orkiszowej razowej
3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
30 g masła
1 łyżeczka przyprawy korzennej

Warstwa sernikowa:
1 kg kremowego twarogu z mascarpone (użyłam twarogu President)
4 jajka
150 g ksylitolu lub erytrytolu (można dać odrobinę więcej)
Skórka otarta z jednej pomarańczy lub łyżka suszonej skórki pomarańczowej
1 opakowanie budyniu waniliowego
0,5 szklanki mleka (do rozśmieszania budyniu)

Spód:
Wszystkie składniki na spód wymieszać i zagnieść ciasto ręcznie lub mikserem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić spód. Odstawić.

Warstwa sernikowa:
Jajka ubić mikserem z ksylitolem lub erytrytolem na puszystą, jasną pianę. Stopniowo dodawać twaróg z mascarpone. Proszek budyniowy rozmieszać z mlekiem tak, aby nie było grudek. Zmiksować z masą twarogową. Dodać skórkę pomarańczową i zmiksować całość. Ser wylać do foremki. Piec w 160 stopniach około 80 minut (w połowie pieczenia można przykryć wierzch folią), po tym czasie wyłączyć piekarnik (nie wykładać ciasta).

Kremowy sernik z mascarpone na piernikowym spodzieKremowy sernik z mascarpone na piernikowym spodzieKremowy sernik z mascarpone na piernikowym spodzieKremowy sernik z mascarpone na piernikowym spodzie

Podziel się

2 komentarze

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *