Makowiec na krucho drożdżowym cieście z wiśniami i gotowa masą makową. Prosty makowiec przy którym nie ma dużo pracy.
CIASTO KRUCHO DROŻDŻOWE:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 25 g drożdży świeżych
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 2 łyżki mleka
- 2 żółtka
- 50 g masła
DODATKI:
- 1 puszka masy makowej
- 3 białka
- 2 szklanki wiśni z syropu
- mleko
Drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłym mlekiem. Śmietanę rozmieszać z żółtkami i wlać do przesianej mąki. Dodać też rozprowadzone drożdże. Wymieszać składniki i wlać rozpuszczone masło. Zagnieść jednolite ciasto, bez konieczności długiego wyrabiania. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Jak ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować na prostokąt i włożyć do formy o wymiarach 23 x 35. Drugi kawałek ciasta rozwałkować na taką samą długość, ale dwa razy węższą. Naciąć wzdłuż radełkiem.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć z masą makową. Wylać na ciasto w formie i wyłożyć odsączone wiśnie. Ostrożnie nałożyć ciasto pocięte radełkiem. Posmarować wierzch mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 40 min. Smacznego 😊