W naszym domu pieczona kaczka z jabłkami to klasyk na każdym rodzinnym spotkaniu i oczywiście jest zawsze dostępne na naszym świątecznym stole.

Pamiętajcie jednak, że w Polsce nie jemy mięsa w Boże Narodzenie. Więc to danie jest podawane w pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia, ale pozostaje niezmiernie ważne, ponieważ jest to danie główne!

Tak więc przedstawiamy Ci ten łatwy przepis. Teraz nareszcie będziesz w stanie uzyskać tę chrupiącą i miękką (i tak wyśmienitą) kaczkę. Jest tak pyszna, że rozpuszcza się w ustach i powiedzmy sobie szczerze sprawia, że ślinka nam leci, kiedy to piszemy (więc zakładamy, że ty masz tak samo, jak to czytasz :D).

Nie marnuj więcej czasu – idź zrobić tę cudowną kaczkę!

Składniki na pieczona kaczka z jabłkami:

  • Świeża kaczka (im większa tym lepsza)
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka majeranku
  • 3-4 ząbki sprasowanego czosnku
  • 1 łyżka papryki mielonej (opcjonalnie)
  • 8 jabłek
  • żurawina lub borówki

Sposób przygotowania:

  1. Kaczkę umyć i osuszyć.
  2. Natrzeć solą, czosnkiem i majerankiem (również wewnątrz). Możesz też użyć do tego papryki.
  3. Zostaw na noc w chłodnym miejscu.
  4. Następnie do środka włóż ćwiartki wydrylowanych jablek (nie muszą być obrane) tak by wypełniły całą przestrzeń.
  5. Przełóż do dużej brytwanki bądź naczynia żaroodpornego. Połóż ja brzuchem do góry.
  6. Piecz w 220 stopniach Celciusza tyle ile waży kaczka (1 kg = 1 godz.). Na początku polecamy przykryc folią aluminiową by kaczka zbytnio się nie spiekła.
  7. W między casie wydryluj resztę jabłek (nie obieraj ich) i do powstałego otworu dołóż żurawinę bądź borówki. 
  8. Na około 30 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię i dołóż jabłka.
  9. Kaczka jest gotowa do serwowania jakieś 30 minut po końcu upieczenia ( możesz ja zostawić w piekarniku by powoli stygła bądź wyciągnij ją z piekarnika i pozostaw w temperaturze pokojowej – nie przyspieszaj chłodzenia kaczki wystawiając ją na dwór bądź innego chłodnego miejsca.
  10. I gotowe!

Tę pyszną kaczkę można podawać z pieczonymi ziemniakami, ziemniakami puree lub kaszą, na przykład możesz zrobić kaszę z bakłażanem i pomidorem. Będzie to jednocześnie przystawka do kaczki i alternatywne danie dla gości, którzy nie jedzą mięsa.

Napiszcie w komentarzach, jak zdecydowaliście się udekorować swoje przekąski i podzielcie się zdjęciami na Facebook’uInstagram’ie albo Twitterze.