Bez jajek/ Dania obiadowe/ Dania wegańskie/ Dania wegetariańskie/ Drugie śniadanie/ Kolacja/ Przepisy/ Śniadania/ Zupy

Rozgrzewający krem z pieczonej dyni

Dynia to wspaniałe jesienne warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z nich jest klasyka gatunku czyli krem z dyni. Jest bardzo prosty w przygotowaniu a przy tym aksamitny, smaczny i zdrowy!

Krem z dyni jest bardzo prosty w przygotowaniu a przy tym smaczny i zdrowy!

Krem z pieczonej dyni

Jeśli masz ochotę na sezonowy krem to zupa z tego przepisu powinna w pełni spełnić Twoje oczekiwania. Krem z dyni to idealny sposób na rozgrzewkę podczas jesiennych chłodów. Dzięki dodatkom takim jak imbir, kurkuma i pieprz cayenne świetnie pobudza organizm i sprawia, że momentalnie robi się nam cieplej.

Krem z dyni jest bardzo prosty w przygotowaniu a przy tym smaczny i zdrowy!

Kremowa zupa z dyni

Pyszny i aromatyczny krem z pieczonej dyni to zupa, której nie może zabraknąć w tym sezonie na Twoim stole. To źródło nieocenionych składników, które zadziałają ochronnie na organizm, a także wspomogą w walce z obniżoną odpornością, przeziębieniem i grypą.

Dynia to wspaniałe jesienne warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. Krem z dyni jest bardzo prosty w przygotowaniu a przy tym smaczny i zdrowy!

Prosty przepis na zupę dyniową

Kremowa zupa z dyni to bardzo proste w przygotowaniu danie, które przyrządzisz w niecałą godzinę. Podstawą tej zupy jest domowe puree z dyni, które należy wcześniej przygotować. Warto mieć zawsze pod ręką słoiczek lub dwa, wtedy wszystkie przepisy z dynią stają się o wiele prostsze.

Dynia to wspaniałe jesienne warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. Krem z dyni jest bardzo prosty w przygotowaniu a przy tym smaczny i zdrowy!

Sprawdź jak proste jest przyrządzenie kremowej zupy z dyni! A jeśli masz ochotę na więcej dyniowych przepisów zobacz też koniecznie mój przepis na dyniowy koktajl pumpkin spice, który pobudza do działania lepiej niż kawa. :)

Krem z pieczonej dyni

Porcje: 4 porcje
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 60ml passaty pomidorowej
  • 600g domowego puree z dyni
  • 300ml domowego bulionu warzywnego
  • 300ml płynnego mleka kokosowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej kolendry do dekoracji
  • 2 łyżki prażonych nasion do dekoracji (dynia, słonecznik, siemię lniane itp.)

Przygotwanie

1

Cebulę kroję w kostkę.

2

Czosnek siekam na mniejsze części.

3

W garnku na średnim ogniu rozgrzewam łyżkę oleju kokosowego.

4

Na rozgrzany olej wrzucam cebulę i podsmażam do momentu aż się zeszkli od czasu do czasu mieszając.

5

Do cebuli dodaję czosnek oraz imbir i podsmażam około 1 minutę.

6

Dodaję pozostałe przyprawy oraz passatę pomidorową i energicznie mieszając podgrzewam przez 1 minutę.

7

Do garnka wrzucam puree z dyni oraz wlewam bulion, wszystko dokładnie mieszam i podgrzewam przez około 25 minut na małym ogniu pod przykryciem.

8

Po tym czasie studzę zupę a następnie miksuję ją blenderem ręcznym.

9

Dodaję mleko kokosowe, mieszam i podgrzewam ok. 5 minut.

10

Dodaję sok z cytryny i jeszcze raz mieszam.

11

Podaję z dodatkiem kolendry i prażonych nasion.

12

Smacznego!


KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!

Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!


UDOSTĘPNIJ!


OBSERWUJ!


Sprawdź inne przepisy:

Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy najwyżej oceniany
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Moodo

Krem z dyni to chyba najlepsza zupa jesienna. Świetna jest!

1
0
Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Skomentuj!x
Udostępnij35
Przypnij4