Budyń jaglany na mleku kokosowym w towarzystwie dowolnych owoców to mój numer jeden w temacie szybkich zdrowych deserów, ale też doskonałych śniadań (gdy mam ochotę na coś słodkiego) czy lunchów.
Prościej się po prostu nie da – to mówię ja, miłośniczka jak najprostszego gotowania.
Do zilustrowania wielkiej prostoty tego przepisu powstał film, zobacz go poniżej. A przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 200, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.
Budyń jaglany na mleku kokosowym – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 150g kaszy jaglanej
- ok 250- 300g wody do namoczenia kaszy
- 500g mleka kokosowego
- 200g malin lub jakichkolwiek innych owoców
- ew. jakieś słodzidło do smaku
Przepis na urządzenie wielofunkcyjne:
- Do miski wsypać kaszę i zalać ją wodą – tak żeby woda była centrymetr powyżej kaszy. Odstawić do namoczenia na 8 godzin.
- Namoczoną kaszę odcedzić na sitku i przepłukać pod bieżącą wodą.
- Do naczynia miksującego wsypać namoczoną i odcedzoną kaszę jaglaną, wlać 500g mleka kokosowego, gotować 13 min/95°C/obr. 1.
- Od razu po ugotowaniu do naczynia miksującego wsypać owoce i zblendować na gładki krem – 1min/obr.10.
- Budyń jaglany można podawać od razu, ale można go też przelać do słoika, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce.
Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:
- Do miski wsypać kaszę i zalać ją wodą – tak żeby woda była centrymetr powyżej kaszy. Odstawić do namoczenia na 8 godzin.
- Namoczoną kaszę odcedzić na sitku i przepłukać pod bieżącą wodą.
- Do rondelka wlać mleko kokosowe, wsypać kaszę, gotować na małym ogniu często mieszając aż kasza zmięknie.
- Do ugotowanej kaszy dodać owoce i dopóki wszystko jest gorące natychmiast zblendować na gładki krem.
- Budyń jaglany można podawać od razu, ale można go też przelać do słoika, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce.