Orzechowo-sezamowa panierka zamyka polędwiczki w aromatycznym kruchym pancerzyku. Jeśli marzy Wam się usmażony na chrupko kurczak, to z tym przepisem Wasze marzenie się spełni.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 8-10 minut
Liczba porcji: 2

Panierka nie musi być nudna – pisaliśmy to już wielokrotnie. Nie mamy nic przeciwko standardowej bułce, jajku i mące, sami od czasu do czasu tak robimy mięso, jednak możliwości zapanierowania kotleta jest tyle, że naprawdę warto popróbować innych rozwiązań.

Naszą ulubioną panierką była dotąd mieszanka orzechowa, jaką podpatrzyliśmy u sióstr Hemsley. Ostatnio bardzo nam przypadł do gustu inny zamiennik nieśmiertelnej bułki. Przeglądając blog FitmenCook (to jedno z naszych ulubionych miejsc inspiracji w blogosferze), zauważyliśmy bardzo ciekawy przepis na kurczaka w panierce sezamowo-migdałowej, który od razu postanowiliśmy wypróbować. FitmenCook to sprawdzone źródło bardzo ciekawych dań i patentów, głównie dla ludzi aktywnych fizycznie.

Taki też jest przepis na panierkę sezamową – prosty, odkrywczy i bardzo interesujący. Kurczak po usmażeniu jest chrupiący, a wewnątrz soczysty i miękki dzięki jogurtowej zaprawie, pęknie pachnie orzechami i ma świetny smak, doskonale podkręcony przez sos ajoli, odświeżający i lekki dzięki dość dużej zawartości soku z limonki.

Czas przygotowania całego dania zamyka się w 30 minutach. Możecie pominąć etap macerowania w jogurcie, ale warto kurczaka zanurzyć w marynacie chociaż na 15 minut, ponieważ staje się wtedy jeszcze bardziej delikatny i soczysty.
Przepis pochodzi z FitmenCook.

Składniki:

  • 500 g polędwiczek z kurczaka
  • 1 jajko
  • Kubek jogurtu (400 g)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Panierka

  • ½ szklanki sezamu
  • ½ szklanki mielonych orzechów migdałowych
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

Dip ajoli

  • Mały kubek jogurtu (200 g)
  • 4 łyżki majonezu
  • Sok z jednej limonki
  • 1 łyżeczka startego czosnku lub wyciśniętego
  • Mały pęczek szczypiorku lub kolendry
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1
Wymieszaj jajko z jogurtem w głębokim naczyniu a następnie zanuż w marynacie polędwiczki. Odstaw na 20 minut.
Krok 2
Przygotuj dip. Przełóż do misy 400 g jogurtu, 4 łyżki majonezu, wyciśnij sok z limonki, dodaj posiekany drobno szczypiorek lub kolendrę, wymieszaj solidnie całość. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 3
Wyjmij polędwiczki z marynaty, strząśnij lub wytrzyj ręcznikiem papierowym nadmiar zaprawy. Jeśli mięso będzie bardzo mokre panierka namoknie, odpadnie od polędwiczek i nici z chrupiącego kurczaka. Popieprz i posól kurczaka
Wsyp składniki panierki (pół szklanki sezamu, pół szklanki mielonych migdałów, po łyżeczce wędzonej papryki i granulowanego czosnku) do woreczka foliowego, albo, najlepiej, do zamykanego pojemnika na przechowywanie żywności. Włóż do panierki polędwiczki z kurczaka. Zamknij pojemnik i wstrząśnij tak aby panierka obtoczyła mięso, Otwórz i dociśnij panierkę do polędwiczek.
Krok 4
Rozgrzej na szerokiej patelni kilka łyżek oleju. Wykładaj na rozgrzany tłuszcz polędwiczki, smaż na dość mocnym ogniu, ale tak żeby nie przypalić mięsa, przez 3 minuty z każdej strony, albo do momentu aż panierka ładnie się przyrumieni, a z mięsa po przekłuciu będzie wydobywać się przezroczysty sos.
Podawaj polędwiczki z sosem ajoli.