Przepis na kruche ciasteczka z dżemem różanym. Ciasto wzbogaciłam płatkami migdałowymi oraz orientalną przyprawą z DUBAI FOOD – jest to niezwykle aromatyczna Alpinia Galgant Galangal.
Te kruche ciasteczka sprawdzą się idealnie jako dodatek do kawy, a także jako deser na imprezę, po który chętnie będą sięgać zarówno dorośli, jak i dzieci.
Ciasteczka przygotujesz w kilka chwil. Poniżej znajdziesz przepis oraz video jak zrobić kruche ciasteczka.
PRZEPIS – kruche ciasteczka z dżemem
składniki
- 200 g mąki pszennej
- 30 g płatków migdałowych
- 40 g cukru
- 1/3 łyżeczki przyprawy Alpinia Galgat Galangal
- szczypta soli
- 1 jajko
- 150 g masła
- kilka łyżek dżemu (różanego)
przygotowanie
- Mąkę, posiekane płatki migdałowe, cukier, przyprawę, szczyptę soli, jajko oraz masło wymieszaj, następnie wyrób zwarte ciasto i włóż je na 30 minut do lodówki.
- Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj i wykrój z niego podłużne prostokąty. Na środek każdego wyłóż dżem i ciasto zawiń w rulon. Pokrój na mniejsze ciasteczka.
- Ciasteczka piecz ok. 15 minut (w zależności od wielkości) w 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Sprawdź inne przepisy na desery – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Przepis na jajka w cieście francuskim z pesto
- Deser limonkowy z bitą śmietaną (deser w kubeczku)
- Zjawiskowy sernik na zimno z galaretką i owocami
- Pierogi wegetariańskie – najlepsze pomysły na farsz
- Co zrobić z mascarpone? Zobacz 15 przepisów!
- 10 najlepszych fototapet 3D w 2024 roku – Sugestie i porady od projektanta wnętrz z 10-letnim doświadczeniem w Tapeko