Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Migdałowy krem sułtański

Kremy i desery są doskonałym rozwiązaniem, gdy nie mamy dużo czasu podczas przygotowań do świat. Są szybkie i zazwyczaj bardzo smaczne. Krem sułtański do znany i lubiany deser w mojej rodzinie. Pochodzi jeszcze z czasów PRL-u. Przygotowuje go bardzo często, gdy mam niezapowiedzianych gości. Migdałowy krem sułtański to taka świąteczna wersja tego lubianego deseru. Zapach migdałów w kremie doskonale komponuje się z pierniczkami. Taki deser doskonale dopełni świąteczny stół. Migdałowy krem sułtański jest deserem do, którego chętnie wracam o każdej porze roku, również zima. Polecam!
Składniki:
250 ml śmietany 30%
150 g pierniczków w czekoladzie
100 g białej czekolady
60 g płatków migdałowych
50 g cukru pudru
20 g kakao
aromat migdałowy
Białą czekoladę łamię na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Studzę. Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaje cukier puder. Miksuję. Dodaje wystudzoną czekoladę i aromat migdałowy. Miksuję. Dodaje 30 g płatków migdałowych. Mieszam. Pierniczki łamie na kawałki. Umieszczam na dnie pucharku. Na pierniczkach układam krem migdałowy. Posypuję kakao i płatkami migdałowymi. Chłodzę dwie godziny w lodówce.
krem sułtański, migdały
krem sułtański, migdały
migdały, krem sułtański
Na zdjęciach widzimy filiżankę marki Ambition z serii Sweet.
Zapraszam do odwiedzenia strony internetowej Ambition.
Święta z dbałością  
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj