piątek, 8 listopada 2019

Bogracz inaczej - z pieczarkami i makaronem + filmik



Na dziś proponuję rozgrzewające i sycące danie jednogarnkowe - bogracz, ale trochę inaczej, z pieczarkami i makaronem.
W sam raz na chłodną jesień.
Serdecznie polecam :-)

Do przepisu dołączony został filmik -> na końcu posta.

W związku z tym, że w dzisiejszych czasach bez trudu można kupić makaron bezglutenowy, także dzięki temu danie może być odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej.

* * *
Składniki (proporcje na wielki gar):
  • 500 g mięsa (u mnie szynka wieprzowa)
  • 1 cebula
  • 2 papryki
  • 500 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g makaronu typu drobne kolanka
  • 1 litr wody
  • 1 puszka pomidorów
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • oliwa
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, słodka papryka, wędzona słodka papryka
Wykonanie:
1. Pieczarki obieramy, myjemy i siekamy.











2. Cebulę kroimy w kosteczkę.












3. 3 ząbki czosnku siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę.











4. 2 papryki umyte i pozbawione gniazd nasiennych kroimy w kosteczkę.










5. Mięso kroimy w kostkę.












6. Na dnie większego garnka rozgrzewamy oliwę z łyżką masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy mięso, solimy. Sypiemy bardzo dużo mielonej słodkiej papryki, wędzonej też i smażymy ok. 5 minut. W międzyczasie sypiemy bazylię i tymianek. Z ziołami smażymy jeszcze 2 minuty. Następnie dodajemy cebulę, znów chwilkę smażymy, potem dodajemy czosnek, mieszamy i wrzucamy pieczarki. Solimy, sypiemy oregano, smażymy. Nastawiamy wodę na makaron. Z pieczarkami smażymy ok. 5 minut (zabrakło tej informacji na filmie), następnie sypiemy pieprz.
7. Następnie dodajemy pokrojone papryki i smażymy ok. 3-4 minuty.
Dodajemy pomidory z puszki i wlewamy 500 ml passaty pomidorowej (tego fragmentu też brak na filmie, nie nagrało się niestety). Wodę na makaron solimy 3 łyżeczki soli. Wrzucamy makaron na wrzątek i gotujemy go al dente. Ugotowany odcedzamy i przelewamy zimną wodą.




8. Wlewamy litr wody. Dodajemy 3 liście laurowe, 6 kulek ziela angielskiego, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.








9. Na koniec wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy i gotowe. Można podawać, najlepiej z chlebem.
Smacznego :-)













Zapraszam na filmik:


20 komentarzy:

  1. o rany ale bym sobie zjadła!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ten bogracz jest pyszny, sycący i akurat dla entuzjastów makaronu, serdecznie polecam :-)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Szynka wieprzowa bez kości.

      Usuń
    2. Skoro jest makaron to chyba nie potrzebny chleb.No ale każdy lubi to co lubi.

      Usuń
  3. już na zdjęciach widać, że danie musi być przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam.. Ja robiłam z karczkiem.. Tak pachnie że sąsiedzi pytają..co dobrego pichcę... Pychota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry, do tego przepisu można użyć każdego mięsa, jakie się lubić. Cieszę się, że przepis zasmakował i pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  5. Zapisuje i będę próbowac😁

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za przepis, dzisiaj zrobiłam na jutrzejszy obiad ,ale nikt się nie oparł musiał spróbować.Nawiasem mówiąc jest pyszny🙂 . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu, polecam inne przepisy z mojego i pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  7. Jest mega pyszne

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń