Dawno mnie tu nie było, bo szczerze i w kuchni rzadko bywałam – bo praca, bo dom, bo dodatkowe zajęcia – ale jeśli chcecie być na bieżąco z tym co u mnie słychać zapraszam do śledzenia mojego konta na instagramie .
Kupiłam całego kurczaka, z myślą żeby go upiec, ale .. jako to bywa zamiar się zmienił i wyszło mi pyszne danie którym sie z Wami dzielę.
Pyszny kurczak w sosie.
Obiad jesienny, ale już z tych cieplejszych akurat na pierwszy deszczowy dzień. Danie możemy podać z ryżem, makaronem, generalnie z tym z czym Ci po drodze. U mnie będzie pewnie z makaronem. Będzie, bo danie gotowe, dzisiaj rodzina zje je na obiad. Ja w pracy, a za oknem deszcz.
Danie to przygotowuje się bardzo prosto. Kilka składników i już jest !
Pyszny kurczak w sosie
- 1 cały kurczak ( każde jego części będą dobre )
- 3 ząbki czosnku
- 1 ostra papryczka chili
- 3/4 szklanki wina białego wytrawnego
- 2 kawałki selera naciowego
- 1 litr wody
- 2 nieduże cebule
- 1 litr sosu pomidorowego
- pieprz, sól do smaku
- świeży tymianek, świeży rozmaryn
- Oliwa + 3 łyżki masła
Kurczaka kroimy na kawałki – 2 piersi, 2 udka, 2 dramstiki ( możemy dodać skrzydełka – ale one są lepsze do wywaru wraz z całym kadłubkiem ).
W dużym płaskim garnku rozgrzewamy oliwę z masłem, gdy już się połączy dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku. I pozwolamy im się lekko poddusiĆ, uważająć żeby ich nie spalić. Po chwili od strony skóry układamy w garnku naszego kurczaka i smażymy go około 8 minut z każdej strony ( do przyrumienienia ) .
Gdy kurczak się przyrumieni z dwóch stron dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i selera naciowego i wino oraz zioła. Całość przykrywamy pokrywką i dusimy około 10 minut. Jeśli potrzeba dolewamy wody, tak aby zrobił nam się sos. Po chwili dolewamy sos pomidorowy i całość podgrzewamy aż sos się zagotuje. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.