Dania bez mięsa/ Obiady

Leczo z boczniaków

(ten przepis nie został jeszcze oceniony)

Leczo z boczniaków to smaczna i szybka propozycja dla osób, które nie jedzą lub nie lubią mięsa. Zrobicie je ze składników, które są dostępne w każdym sklepie. W moim przepisie do doprawienia lecza użyłam papryki i ziół prowansalskich, jednak Wy możecie eksperymentować ze smakiem dodając swoje ulubione przyprawy. Leczo będzie dobrze komponować się także z tymiankiem czy majerankiem. Jeżeli chcecie dopełnić smak lecza, dodajcie odrobinę wędzonej papryki. Nie wiem czy wiecie, ale boczniaki z powodzeniem mogą zastąpić także kotlety. Wystarczy, że usmażycie je na rumiano na patelni – przepis znajdziecie tutaj: Smażone boczniaki.

Wegetariański pasztet z cukinii

Domowy hummus

Falafel – wegetariański przysmak

Przepis na leczo z boczniakami

Drukuj przepis
Porcji: 2-3 Czas gotowania: 40 minut

Składniki

  • 200 g boczniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • papryka
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • cukinia
  • mały koncentrat pomidorowy w słoiczku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • łyżeczka papryki ostrej
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przepis

1

Boczniaki kroimy w drobne paski. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia się. Ważne, aby grzyby się usmażyły na złoto, a nie udusiły, ponieważ wtedy zachowają swoją jędrność i smak. Po usmażeniu przekładamy na talerz.

2

Czosnek siekamy, a cebulę kroimy w pióra, podsmażamy kilka minut na oleju do zeszklenia się (możecie użyć patelni, na której smażyliście boczniaki). Następnie na patelnię dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i smażymy na dużym ogniu, aż papryka się lekko zrumieni.

3

Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę, koncentrat oraz przyprawy. Dusimy około 20 minut. Następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

4

Po czym dodajemy boczniaki i gotujemy całość około 10 minut. W razie potrzeby ponownie doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami. Podajemy najlepiej posypane koperkiem lub natką pietruszki.

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top