PIEROGI Z SEREM TWAROGOWYM, KARMELIZOWANĄ DYNIĄ, KWAŚNĄ ŚMIETANĄ I CYNAMONEM

Nie ma co się oszukiwać – za oknem już prawdziwa, coraz zimniejsza ( niestety! ) jesień!

Ja, jak dobrze wiecie jestem osobą zdecydowanie ciepłolubną, dlatego też z utęsknieniem wypatruję mojej kolejnej wyprawy w miejsce, gdzie jest zdecydowane cieplej niż u nas!

Plany już co prawda są, ale jeszcze nie mogę nic zdradzić!

Dawniej ze swoich podróży przywoziłam kompletnie niepotrzebne nikomu pamiątki, które tylko później kurzyły się na melbach – dziś do tych wakacyjnych zakupów podchodzę zdecydowanie bardziej świadomie.

3 rzeczy przywożę zawsze – magnesy dla mamy, breloczki do kluczy i sznurkowe bransoletki ze wzorem charakterystycznym dla danego kraju.

Ale to nie wszystko!

Kocham na targach, bazarach, arabskich sukach czy też w sklepikach z rzeczami hand made wyszukiwać przeróżne perełki.

Przyprawy z krajów arabskich nigdzie nie mają tego samego smaku i aromatu jak tam!

Będąc pół roku temu na Synaju przywiozłam aromatyczne herbaty, suszone pachnące zioła i cynamon.

Nie wiem czy wiecie, ale cynamon jest bardzo popularną przyprawą w krajach Bliskiego Wschodu, a w Starożytnym Egipcie był używany również do celów leczniczych.

W dzisiejszym przepisie połączę naszą tradycyjną polską kuchnię ze smakami Bliskiego Wschodu.

Przepyszne pierogi NOWE z serem twarogowym KONSPOL ( klejone na wzór azjatyckich pierożków i zrobione z ultracienkiego ciasta! ) połączyłam z karmelizowaną na kokosowym cukrze dynią z cynamonem i kwaśną Śmietaną.

To połączenie to prawdziwe niebo w gębie!

Smak, któremu nikt się nie oprze i każdy zdecydowanie chętnie sięgnie po dokładkę!

Spróbujcie i Wy!

SKŁADNIKI:

* pierogi NOWE z serem twarogowym KONSPOL

* dynia np. hakkaido 

* cukier kokosowy ( lub brązowy cukier )

* cynamon ( laska oraz mielony )

* kwaśna, gęsta śmietana

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Pierogi KONSPOL można przygotować na 2 sposoby!

Tradycyjny: gotując we wrzątku kilka minut.

Mniej tradycyjny: na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, podsmażamy pierożki, zalewamy wodą i dusimy ok. 4 minuty.

Ja wybrałam ten drugi sposób, gdyż uwielbiam chrupiącą skórkę!

Dynię kroimy w kosteczkę.

Na patelni roztapiamy cukier z odrobiną wody, dodajemy dynię oraz laskę cynamonu i dusimy do miękkości.

Podałam  na gorąco z kwaśną śmietaną i odrobiną cynamonu.

To był raj!

Spróbujcie!

Polecam!

Ps. w ofercie marki KONSPOL są nie tylko pierogi z twarogiem, które dziś pokazuję.

Znajdziecie jeszcze takie z serem twarogowym i jagodami, kaszą z mięsem i kaszą gryczaną, z mięsem i pieczarkami oraz fantastyczne pierożki a’la chinkali.

Więcej zobaczycie na facebookowym profilu marki KONSPOL!

Zapraszam!

WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ KONSPOL

Konspol

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress