Pierogi ruskie – przepis

4.9/5 - (247 ocen)

Przepis na najpyszniejsze, klasyczne pierogi ruskie, z delikatnym,  mięciutkim ciastem i idealnie dobranym farszem. Najlepsze pierogi, jak u mamy ?

Składniki:

Ciasto na pierogi ruskie:

  • 600g mąki pszennej
  • 300ml wrzątku
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Farsz na pierogi ruskie:

  • 500g ziemniaków
  • 500g twarogu
  • 1 duża cebula
  • świeżo zmielony pieprz i sól

Przygotowanie:

Farsz na pierogi ruskie:

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej 2 łyżeczkami soli  wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i dokładnie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków, lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
  2. Do ziemniaków dodajemy rozgnieciony twaróg i pokrojoną w kostkę, podsmażoną na maśle cebulkę. Doprawiamy farsz solą i pieprzem do smaku. Mieszamy całość dokładnie do połączenia się farszu w jednolitą masę ( najlepiej zrobić to ręką ).
  3.  Farsz na pierogi można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce.

Ciasto na pierogi ruskie i ich lepienie:

  1. Mąką z solą wsypujemy do miski, dodajemy olej i wrzątek. Mieszamy początkowo łyżką do wstępnego połączenia się składników, a następnie wykładamy ciasto na blat i zagniatamy ręką, do momentu, aż ciasto utworzy gładką, jednolitą kulę. Wkładamy zagniecione ciasto do woreczka, odkładamy na 30 minut.
  2.  Po 30 minutach, wyciągamy ciasto z woreczka na lekko oprószony mąką blat i wałkujemy na cieniutki placek. Szklanką wykrawamy kółka, na każde nakładamy mniej więcej łyżkę farszu, składamy na pół i zaciskamy brzegi, by farsz podczas gotowania nie wydostał się z pieroga ;).
  3.  W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem łyżeczki soli i łyżki oleju. Wrzucamy pierogi na wrzącą wodę, mieszamy delikatnie i gotujemy pierogi od ponownego zagotowania się wody, przez 3-4 minuty.
  4. Pierogi podajemy z podsmażoną na maśle cebulką, skwarkami, lub z kwaśną śmietaną.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Fit majonez
Sałatka jarzynowa
Kruche ciasteczka cynamonowe
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Kruche ciasteczka migdałowe
Ciasto ” Niebo ” z jabłkami i kremem orzechowym
Pierogi ruskie – przepis

Pierogi ruskie – przepis

Przepis na najpyszniejsze, klasyczne pierogi ruskie, z delikatnym,  mięciutkim ciastem i idealnie dobranym farszem. Najlepsze pierogi, jak u mamy, czy babci.
Przepis na pierogi ruskie, z którymi poradzi sobie każdy. Jak zrobić pierogi ruskie, jak zrobić farsz na pierogi, jak dobrać proporcje ? Farsz na pierogi ruskie to głównie zmielony twaróg i gotowane ziemniaki, wymieszane z zeszkloną na maśle cebulką, całość doprawiona pieprzem i solą. Przepisów na ciasto na pierogi ruskie jest cała masa, ale najlepsze i najdelikatniejsze jest właśnie ciasto parzone, czyli z dodatkiem wrzątku. Tak przygotowane ciasto na pierogi jest obłędne ! Prawda, że nic skomplikowanego ? Pierogi ruskie to tylko z pozoru trudny przepis, ale jeśli już zdecydujemy się na jego przygotowanie, to nie jest tak trudno, jak się wydaje. Pierogi jak u mamy – brzmi zachęcająco ?

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



10 komentarzy

  1. Anonim

    4 lata temu

    Naprawde idealne !

  2. hania

    5 lat temu

    najlepsze pierogi ruskie robiła moja babcia, a te bardzo je przypominają 🙂 🙂

  3. grażynka

    5 lat temu

    przepis na ciasto na pierogi jest nieziemski. Bede każe pierogi robiła z tym ciastem.

    • Niepieprz

      5 lat temu

      Grażynka, dobre ciasto w pierogach to zawsze połowa sukcesu ?

  4. Ema

    5 lat temu

    Wyglądają zachecajaco. Lubię miękkie i cienkie ciasto

  5. Sandra

    5 lat temu

    Pyszne! Będą u mnie królowały na święta, chyba w podwójnej porcji niż zwykle

  6. MONKA

    5 lat temu

    APETYCZNIE WYGLĄDAJĄ 😉 UWIELBIAM PIEROGI RUSKIE

  7. Krysia

    5 lat temu

    Najlepsze jakie jadłam. W końcu polubiłam robić pierogi tylko mam problem bo rodzina już zapowiedziała że chcą częściej haha

  8. Asia

    5 lat temu

    Kocham pierogi ruskie ?