Ogórki curry do słoików

 

 

Ogórki curry do słoików to moja kolejna propozycja na prostą do przygotowania i smaczną sałatkę na zimę.

Do przygotowania nadadzą się te większe, wyrośnięte ogórki, nie muszą (choć mogą) to być te malutkie jak na korniszonki.

Wybierzcie swoja ulubioną przyprawę curry ( bo jedne curry nie równe drugiemu, maja różne składy i są różne smakowo) – mieszanka ta, świetnie aromatyzuje, barwi i nadaje smak zalewie octowej a przez to i ogórkom potem.

Ja najbardziej lubię z tej zalewy ogórki pokrojone w słupki, ale możecie też wedle uznania pokroić je w plasterki drobne czy podłużne plastry kanapkowe.

 

 

PRZEPIS NA OGÓRKI CURRY

Składniki na ogórki curry:

3 kg ogórków tych większych

kwiaty kopru

czosnek

gorczyca

zalewa:

1 szkl cukru

7 szkl wody

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki curry

1 szkl octu 10%

 

 

Jak zrobić ogórki curry::

Ogórki myjemy dokładnie i kroimy w ćwiartki wzdłuż.

Do słoików wrzucamy na dno koper, odrobinę gorczycy, pół ząbka czosnku.

Słupki ogórków układamy ciasno w słoikach.

Przygotowujemy zalewę. Najpierw zagotowujemy wodę z cukrem i solą oraz curry, dodajemy ocet.

Gorąca zalewą zalewamy słoiki, zakręcamy.

Pasteryzujemy 10 min.

Ogórki curry do słoików