Ciasto styropian ze śliwkami


Ciasto styropian ze śliwkami

Delikatne, piankowe ciasto, które smakiem i wyglądem przypomina sernik z owocami na kruchym cieście. Jednak wykonane jest bez sera, a do przygotowania masy używa się gęstej kwaśnej śmietanki. Bardzo proste oraz szybkie do zrobienia i zachwycające w smaku. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

6 żółtek

250g masła lub margaryny

0,5 szklanki cukru

2 łyżki cukru waniliowego

  • Masa śmietankowa:

1000g gęstej kwaśnej śmietany 18%

6 białek

1 szklanka cukru

2 budynie śmietankowe bez cukru – po 40g

szczypta soli

ok 0,5 kg śliwek węgierek

 

 

*** Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry, szczyptę soli i wbijamy żółtka. Masło (lub margarynę) kroimy na kosteczki, dodajemy do reszty i wyrabiamy gładkie ciasto ***

*** Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3. Mniejszą część owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Większą część wykładamy dno foremki – użyłam blaszki o wymiarach 28×28 cm. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem ***

*** Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy wszystko tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana zrobi się lśniąca i gładka. Następnie do masy dodajemy dwa budynie (sam proszek) i wszystko miksujemy ***

*** Następnie do masy dodajemy śmietanę i całość delikatnie mieszamy łyżką ***

*** Masę przelewamy na ciasto. Na wierzchu układamy ćwiartki śliwek – rozcięciem do góry ***

*** Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażarki ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez 1 godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i NIE WYCIĄGAMY CIASTA ani nie otwieramy piekarnika przez kolejne 30 minut. Następnie lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy jeszcze 1 godzinę ***

*** Ciasto po upieczeniu trochę opada, jest to normalne zjawisko ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE