Risotto z kurczakiem i kurkami to niezwykle aromatyczna, delikatna i kremowa w smaku potrawa. Przygotowanie risotto z kurczakiem wymaga od nas odrobine cierpliwości, bowiem musimy pilnować gotowania się ryżu.

Możecie zastąpić kurki innymi grzybami, jednak skoro jest sezon na kurki to czemu nie skorzystać :)

Dlaczego warto przygotować risotto z kurczakiem?

Risotto z kurczakiem jest doskonałym pomysłem na obiad, dodatkowo dodając chrupiące warzywa staje się pełnowartościowym posiłkiem. Jest to danie pyszne, szybkie i niezwykle kolorowe. Włoskie dania królują także na polskich stołach ciesząc kulinarnym kunsztem.

Risotto z kurczakiem i warzywami jest warte spróbowania. Aby danie było kolorowe warto dodać różne papryki, zieloną, żółtą oraz czerwoną. Dodatkowo, by risotto z kurczakiem było wyśmienite należy dodać do niego domowy bulion warzywny lub drobiowy.

Risotto z kurczakiem przepis ma bardzo prosty, jednak warto wybrać piersi z kurczaka lub polędwiczki, wtedy będzie jeszcze delikatniejsze. Ryż także ma duże znaczenie, najlepiej wybierać ten rodzaj ryżu, który jest przeznaczony do risotto, ponieważ podczas gotowania nie rozlatuje się i nie skleja jak zwykły ryż długoziarnisty.

Przygotowując odpowiednią bazę, czyli pyszny ryż doprawiony domowym bulionem rosołowym można spodziewać się, że przepis na risotto z kurczakiem uda się za każdym razem. Risotto z kurczakiem i warzywami powinno mieć wyrazisty smak, a nie delikatny.

Mnóstwo smaku i aromatu sprawia, że danie ma głębie i chętnie gotuje się je wiele razy. Jest to ten typ obiadu, który się nie nudzi, ponieważ można za każdym razem przygotowywać inna wersję.

Świetnie prezentuje się z mięsem drobiowym, ale można także przygotować wersję wegetariańską z samymi warzywami lub nawet z grzybami. Każdy znajdzie w tym daniu coś dla siebie, bo włoskie smaki zawsze obronią się w polskiej kuchni.

Pomysły na włoskie obiady

Wiele osób wchodząc na blog kulinarny poszukuje typowo włoskich przepisów. Mamy przepis na obłędnie dobrą lazanię, a także na klasyczne spaghetti carbonara. Z bardziej wiosennych przepisów jest tutaj penne ze szparagami w sosie śmietanowym.

Risotto z kurczakiem składniki

  • 200g kurek
  • 1 filet z kurczaka
  • 100 g ryżu
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • tymianek
  • 2 łyżki masła
  • 30g parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Risotto z kurczakiem i kurkami przepis

  1. Kurki dokładnie myjemy. Połowę (mniejsze i ładniejsze) odkładamy na bok. Pozostałem kroimy w kostkę. Pokrojone kurki dodajemy do bulionu warzywnego i zostawiamy do gotowania na małym ogniu. Gotujemy ok. 5-8 minut.
  2. Cebulę kroimy w małą kosteczkę.
  3. Kurczaka kroimy w kostkę.
  4. Na oliwie szklimy cebulę, dodajemy kurczaka i smażymy całość ok. 3 minut.
  5. Dodajemy na patelnie ryż i smażymy go ok. 2 minut.
  6. Dodajemy 1/3 buliony razem z pokrojonymi kurkami i na wolnym ogniu gotujemy. Jak ryż wchłonie bulion dodajemy kolejną porcję. Czynność powtarzamy, aż ryż stanie się miękki.
  7. Zmniejszamy ogień, dodajemy 1 łyżkę masło, parmezan i mieszamy.
  8. Na chwilę przed zakończeniem gotowania ryżu, na drugiej patelni na łyżce masła przesmażamy czosnek z dodatkiem tymianku. Dodajemy na patelnię zostawione kurki i smażymy ok. 4 minut.
  9. Na talerze wykładamy risotto, a na wierzchu układamy podsmażone kurki.
Risotto z kurczakiem i kurkami
Risotto z kurczakiem

Smacznego!