Proste grillowe danie. Łosoś upieczony w papierowej paczuszce z warzywami jest soczysty i pachnący. Można go upiec w piekarniku, można zgrillować, kładąc na aluminiową tackę.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 30 + 5 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Łatwe danie na szybki obiad, który smakuje jak z grilla. Wystarczy zapakować składniki do papieru do pieczenia i zapiec. Zamiast papieru możesz użyć foli aluminiowej, szczególnie jeśli chcesz upiec rybę na grillu. Łosoś upieczony tą metoda jest soczysty, bo w gruncie rzeczy ryba nie jest pieczona a ugotowana na parze wydobywającej się z warzyw.
Tu ważna uwaga: ziemniaki do tego dania trzeba pokroić bardzo cienko, żeby dobrze się upiekły. Najlepiej poszatkować je na tarce lub w malakserze.
Składniki:
- 2 filety z łososia po 200-250 g każdy
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 10 szparagów
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka oregano
- 6 plasterków cytryny
- Olej
- Sól i pieprz
Masło ziołowe
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 1 starty ząbek czosnku
Przygotowanie:
Krok 1
Przełóż 2 łyżki masła do miseczki i wstaw na kilka sekund do mikrofali lub włóż do rondelka i podgrzewaj chwilę, żeby masło znikło. Dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki i starty ząbek czosnku. Dokładnie wymieszaj. Jeśli masło zrobi się za miękkie wstaw na chwilę do lodówki.
Krok 2
Umyj, osusz ręcznikiem i bardzo cienko pokrój ziemniaki. Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki. Umyj pomidory.
Krok 3
Odetnij kawałek papieru do pieczenia, około 40 na 40 cm. Posmaruj środkową część olejem. Ułóż w tym miejscu plastry ziemniaków w taki sposób żeby zachodziły na siebie. Posól krążki i posyp oregano (1/2 łyżeczki na porcję). Połóż na talarkach szparagi a na nich wyłóż rybę. Posól ją i popierz. Na wierz wyłóż po 3 krążki z cytryny. Na koniec dodaj łyżkę masła ziołowego. Zawiń rybę w papier. Najprostszy sposób to zawinąć pakunek jak cukierek i zakazać końce sznurkiem.
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Wstaw rybę w papilotach do piekarnika. Piecz 30 minut. Rozetnij papier na wierzchu każdej paczuszki i wstaw pod gril w piekarniku lub zwiększ temperaturę do 230 stopni. Zapiekaj przez kilka minut aż wierzch ryby ładnie się zarumieni.
Podawaj rybę w papilotach.
Smacznego!