W tym daniu niesamowita jest pasta, którą natarte są polędwiczki. Podstawę stanowi upieczony czosnek, do tego trzy zioła. Tyle wystarczy, żeby niesamowicie zaromatyzować mięso. Jako przystawkę do polędwiczek zawijanych w bekon proponujemy ziemniaczaną sałatkę z muślinowym pesto.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 10-15 minut
Poziom trudności: Raczej łatwe
Liczba porcji: 2

W przepisie na polędwiczki zawijane w bekon boczek musi być bardzo dobrej jakości. Jeśli takiego nie znajdziecie, zastąpcie go suszoną szynka serrano

Zawijanie mięsa w boczek to patent stary jak świat. Jeśli bekon jest dobry to wyjdzie nam pyszne pieczyste: chrupiące z zewnątrz, lekko słone i soczyste w środku. Kiedy jeszcze dobrze doprawić mięso wówczas czeka nas prawdziwa uczta. W tym przepisie znajdziecie właśnie super patent na doskonałą przyprawę.

Trochę trzeba zachodu, żeby ją przygotować, gdyż jej bazę stanowi czosnek, który trzeba upiec, a to wymaga jakichś 20 minut w piekarniku, ale naprawdę warto zaczekać, gdyż efekt jest niesamowity. Polędwiczka jest pachnąca, chrupiąca, niesamowicie soczysta a po przekrojeniu różowa w środku.

Gorąco polecamy ten sposób pieczenia zaczerpnięty z bloga Tienda.com. Mięso dobre jest natrzeć pastą i odstawić najlepiej na całą noc, żeby przyprawy miały czas uwolnić swoją moc.

Do polędwiczek zawijanych w bekon polecamy ziołową sałatkę ziemniaczaną z kremowym pesto.  Wart uwagi jest sposób robienia sosu, żywcem ściagnięty z pesto do makaronu. Do mieszkanki ziół i oliwy należy dodać wody spod gotujących się ziemniaków. Skrobia jaką zawiera zamienia całość w jedwabną emulsję. (Przepis znajdziecie pod przepisem na polędwiczki).

Przepis na polędwiczki zawijane w bekon pochodzi z bloga Cookieandkate.com

Polecamy Wam ciekawy, oryginalony przepis na pieczone polędwiczki w kowbojskiej marynacie z kawy

Polędwiczki zawijane w bekon w ziołowo-czosnkowym kremie

Składniki:

  • 1 dość duża polędwiczka 
  • Boczek w plastrach (dobrej jakości, cienko pokrojony
  • 1 główka czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub łyżka świeżego, drobno posiekanego
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub jedna łyżka świeżego drobno posiekanego
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju lub oliwy plus 1 łyżka do smażenia plus odrobina do skropienia czosnku

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Odetnij górną część główki czosnku, skrop oliwą, posól, zawiń ściśle w folię aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz 25-30 minut, aż czosnek będzie kremowo-miękki.

Krok 2

Jeśli używasz suszonych ziół przełóż tymianek i czosnek do moździerza i utrzyj na proszek. Możesz je też zmiksować ręcznym robotem lub posiekać nożem. Przełóż zioła do misy, dodaj upieczony czosnek i pietruszkę i utrzyj na masę.

Krok 3

Osusz ręcznikiem polędwiczkę, usuń błonki, posól i popierz a następnie natrzyj równomiernie pastą ziołowo-czosnkową. Przekrój w poprzek na dwie części.

Rozłóż na desce do krojenia plastry boczku, Połóż na nich po kolei kawałki polędwiczki i ściśle zawiń.

Krok 4

Rozgrzej na patelni łyżkę oleju – temperatura musi być wysoka – a następnie połóż na nim polędwiczki (zaliczeniami końcówek boczku do spodu). Smaż krótko obracając polędwiczki kiedy tylko zaczną się rumienić.

Krok 5

Przełóż polędwiczki do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Jeśli chcesz żeby polędwiczka była mocno różowa w środku piecz ja 10 minut. Z tym, że po wyjęciu z pieca musisz zmierzyć temperaturę kuchennym termometrem do pieczenia. Jeśli pokaże on 161 stopni po wbiciu do polędwiczki – pieczeń jest gotowa.

Po wyjęciu polędwiczki z piekarnika odstaw ją na 10 minut.

Podawaj pokrojoną w plastry z zieleniną lub sałatką ziemniaczaną.

Ziołowa sałatka ziemniaczana

Składniki:

  • 0,5 kg małych ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • Mały pęczek drobno posiekanej natki pietruszki – około 6 łyżek
  • Mały pęczek szczypiorku, drobno posiekany – również około 6 łyżek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka musztardy dijone, delikatesowej lub miodowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Ziemniaki umyj, obierz (młodych ziemniaków nie musisz obierać), pokrój w plastry grubości około 1 cm. Przełóż do garnka, zalej zimną wodą, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, gotuj 6-10 minut. Czas zależy od gatunku ziemniaków. Chodzi o to, żeby ich nie rozgotować, ale żeby też nie były za twarde. Najlepiej sprawdzić to w ten sposób, że nóż wbity w ziemniak powinien wchodzić gładko, ale przy wyciąganiu ziemniak powinien stawiać lekki opór.

Odcedź ziemniaki, zachowując kilka łyżek wody spod ziemniaków.

Krok 2

Do misy blendera lub robota kuchennego przełóż 4 łyżki natki pietruszki, 4 łyżki siekanego szczypiorku, 2 łyżki oliwy,  łyżkę musztardy dijone. Zmiksuj całość. Następnie dodaj kilka łyżek wody spod ziemniaków (3-4) i ponownie zmiksuj aż powstanie gładka emulsja.

Krok 3

Przełóż ziemniaki do misy, polej je pesto, popieprz, dodaj pozostały szczypiorek i natkę. Wymieszaj całość.

Podawaj na zimno lub na ciepło.

Smacznego!

Koszt dania:

  • Polędwiczka wieprzowa 400 g – 14,7 zł
  • Przyprawy – około 3,5 zł
    Sałatka ziemniaczana:
  • Ziemniaki – 1,5 zł
  • Przyprawy – około 2 zł
    Razem – około 21 zł za dwie porcje