Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Kluczowym składnikiem tego dania jest sos buffalo. Jeśli nigdy jeszcze go nie próbowaliście, to musicie to zrobić. Sos buffalo jest najgenialniejszym sposobem przyprawiania kurczaka, który zdejmuje z Was cały obowiązek wcześniejszego macerowania mięsa, czy dodawania wymyślnych przypraw. Trick polega na tym, że kurczaka wystarczy lekko posolić i upiec/usmażyć. Kiedy jest już gotowy obtaczamy go w słodkim sosie buffalo. Na tym etapie można już kurczaka podawać – to wersja typu sticky wings, sticky sirloin, czyli lepkie skrzydełka i lepkie polędwiczki.
Tak robią Amerykanie. My upieczone/usmażone mięso wstawiamy jeszcze do piekarnika lub kładziemy na patelnię, żeby sos przywarł do mięsa. Wierzcie, że smakuje genialnie! W ten sposób można przygotować skrzydełka, udka, pałki i polędwiczki.
Składniki:
- 500 g polędwiczek z kurczaka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 brzoskwinie
- Olej
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ szklanki sosu marinara (lub 4 łyżki keczupu)