Niskokaloryczny kebab hinduski naprawdę jest mega lekki. Sam kebab to 220 kcal, a cały obiad około 300 kcal.

Czas przygotowania: 25 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 2

Obiad na 300 kalorii

Przepis pochodzi z bloga Kevina Curry, bardzo popularnego nowojorskiego blogera, autora FitmenCook. Kevin jest faktycznie szczupły i nieźle przypakowany. Stosuje dietę keto i robi jedzenie na cały tydzień, stosując metodę mix&match. Polega ona na tym, że z tych samych składników, upieczonych równocześnie komponuje się różne dania. 

W diecie Kevina lista składników jest w ogóle bardzo krótka i zawiera kilkanaście składników, wliczając przyprawy. Przygotowuje z nich niesamowite, zdrowe i niskokaloryczne dania.

Takie są kebaby hinduskie, pachnące Orientem, smaczne, bardzo proste i nietuczące. Całe danie, łącznie z ryżem i sałatką to około 300 kalorii.  Niezłe. 

Polecamy Wam to danie na lunch do pracy, albo szybki, niekłopotliwy obiad.

Oryginalny przepis znajdziecie tutaj.

Na naszym blogu znajdziecie kilka przepisów na kebaby, w tym cieszący się ogromną popularnością przepis na domowy kebab

domowy kebab

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • ½ szklanki ryżu
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki garam masala (lub ½ łyżeczki curry, 1/3 łyżeczki kuminu, ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego)
  • 2 łyżki siekanej pietruszki lub kolendry
  • 3 łyżki oleju
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1
Przepłucz pod zimną wodą ryż. Zalej szklanką wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na bardzo wolnym ogniu 18 minut. Zdejmij pokrywkę, spulchnij ryż widelce, dodaj łyżkę masła, lub oliwy, siekaną zieleninę. Wymieszaj posól do smaku.

Krok 2
Przekrój filety wzdłuż, tak aby uzyskać po dwa cienkie płaty z każdego fileta. Posól je, popieprz, posyp przyprawą garam masala, odstaw na 20 minut.

Krok 3
Nakładaj mięso na szpadelki do szaszłyków, spiralnie zakręcając je wokół patyczków. Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju. Wykładaj kebaby na rozgrzany tłuszcz. Smaż po 4-5 minut z każdej strony, aż mięso będzie przypieczone i gotowe w środku. Ponieważ kebaby są poskręcane i w związku z tym mięso nie przylega w całości do patelni, pod koniec smażenia dobrze jest przykryć patelnię, żeby mieć pewność, że mięso jest odpowiednio usmażone.
Podawaj kebaby z ryżem i sałatą ze świeżych warzyw.