Karkówka po cygańsku – to pyszne danie, które nie wymaga zbytniego nakładu pracy, a smakuje wyśmienicie! Karkówka po cygańsku to danie na imprezę wręcz idealne. Można ją szybciej przygotować, a następnie podgrzać tuż przed podaniem gościom. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na karkówkę po cygańsku a nie pożałujesz!
Karkówka po cygańsku przepis
Poniższy przepis jest przepisem na idealnie kruche mięso z karkówki z dodatkiem pieczarek, papryki i pysznej cebulki. Danie to jest proste w wykonaniu i uda się nawet początkującym. Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę, to kupno dobrej jakości mięsa – musi być to świeża karkówka, najlepiej od młodej świnki. Karkówka w sosie po cygańsku należy do pikantnych dań, ale jeśli chcecie to możecie ją wykonać w nieco łagodniejszej wersji np. pomijając dodatek pieprzu chili cayenne lub ketchup pikantny zastępując łagodnym.
Karkówka po cygańsku z pieczarkami idealnie sprawdza się jako danie na imprezę, czy też wszelkiego rodzaju święta, gdzie gości jest dużo, a warto postawić coś, co nasyci i zasmakuje każdemu. Pieczona karkówka to również pyszny pomysł na obiad, który można przygotować na kilka dni i tylko go odgrzewać – bez zbędnego stania przy garach. Karkówka po cygańsku po 2 godzinach spędzonych w piekarniku smakuje naprawdę wyśmienicie. Taka karkówka z piekarnika jest mięciutka i soczysta, czyli taka jaką lubimy najbardziej. A z dodatkiem pieczarek i pieczonych warzyw to prawdziwe niebo w gębie!
Koniecznie wypróbujcie nasz przepis na karkówkę po cygańsku przy najbliższej okazji, bo naprawdę warto! :)
Karkówka po cygańsku – Składniki:
Składniki na pieczoną karkówkę:
- ok. 1, 1 kg karkówki (u mnie 10 plastrów o grubości ok. 1 cm)
- sól i pieprz do smaku
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- mąka pszenna do panierowania
- olej rzepakowy do smażenia
Dodatkowe składniki do karkówki po cygańsku:
- 500 g pieczarek
- 2 duże papryki czerwone – ok. 500 g
- 3 bardzo duże cebule – ok. 700 g
- 5 średnich ogórków kiszonych – ok. 300 g
Składniki na sos do karkówki po cygańsku:
- 1 szklanka wody – 250 ml
- 190 g koncentratu pomidorowego (1 słoiczek)
- pół szklanki ketchupu pikantnego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego (suszonego)
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki octu winnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1/4 łyżeczki chili pieprzu cayenne (można pominąć jeśli wolicie mniej pikantne potrawy)
- sól i pieprz do smaku
Przepis na karkówkę po cygańsku z pieczarkami:
- Karkówkę umyć, osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Jeśli karkówka jest w całości, to należy ją pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm. Lekko rozbić tłuczkiem. Następnie doprawić z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką. Przykryć mięso folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny (można na dłużej). Kolejno po tym czasie każdy plaster karkówki otoczyć w mące pszennej. Następnie na patelni rozgrzać olej i smażyć karkówkę z obu stron na rumiano.
- Pieczarki oczyścić (zobacz wpis: Pieczarki obierać czy myć?), a następnie pokroić na dość grube plasterki (ok. 0,5 cm).
- Paprykę umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w średnią kostkę.
- Cebulę obrać, pokroić na 8 części, a następnie każdą część porozdzielać rękoma na mniejsze cząstki.
- Ogórki kiszone odsączyć z zalewy, pokroić w średnią kostkę o boku ok. 1 cm.
- Przygotować dość duże naczynie żaroodporne. Na dnie wyłożyć połowę podsmażonej karkówki, na to połowę dodatków (pokrojone pieczarki, cebulę, paprykę i ogórki kiszone), następnie kolejną porcję karkówki i pozostałe pieczarki, cebulę, paprykę czerwoną oraz ogórki kiszone.
- Przygotować sos: w tym celu wymieszać ze sobą: szklankę przegotowanej wody,
190 g koncentratu pomidorowego, pół szklanki ketchupu pikantnego, 1 łyżeczkę czosnku suszonego (można zastąpić czosnkiem w ząbkach), 3 łyżki cukru, 3 łyżki octu winnego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 czubatą łyżeczkę papryki słodkiej mielonej oraz szczyptę chili pieprzu cayenne. Następnie doprawić sos do smaku solą i pieprzem i wylać go na wierzch naczynia żaroodpornego z karkówką i dodatkami (ewentualnie można delikatnie przemieszać całość, by sos dostał się we wszystkie zakamarki). - Przykryć naczynie żaroodporne i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec całość (funkcja góra-dół, bez termoobiegu) przez około 2,5-3 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie żaroodporne, by sos nico odparował i zgęstniał. Po upieczeniu wyciągnąć karkówkę zapiekaną z pieczarkami z piekarnik i przełożyć na talerze. Podawać np. z pieczywem. Smacznego!
Super przepis. Robię regularnie. Pychota polecam każdemu.
zrobiłam według tego przepisu, tylko bez cukru, octu i sosu sojowego, wyszło super, bardzo dziękuję
Mam pytanko czy karkówkę można zrobić w rękawie do pieczenia bo nie mam tak dużego naczynia?
tak, można
Karkówka wyszla super,można przygotować wszystko dzień wcześniej i tylko wrzucić do piekarnika. Trochę mniej octu bym dała bo koncentrat tez kwaśny i to trochę mi przeszkadzało ale to rzecz gustu oczywiście. Polecam
Czy robil ktos zamiast karkowki szynke, albo lapatke ??
Ja robiłam schab, i nawet pysznie wyszło.
Robię dziś na imprezę urodzinową,mam nadzieję że będzie smakować gościom :)
Ale cukru to 1/3 łyżki. Bo 3 łyżki to będzie słodki sos.
ja robiłam bez cukru, octu i sosu sojowego
zrobilam wersje lagodniejsza,pyszne danie ,polecam !!!
Dzięki za tak cudowny przepis, zięć uwielbia, córka i wnuki też, proszą o powtórkę więc mogę tylko powiedzieć : rewelacja… serdecznie pozdrawiam, przepisy są wspaniałe, często korzystam i jestem zachwycona
Robiłam dzisiaj na obiad, kolejny Pani przepis, który nie zawiódł pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspaniałe pomysły na obiady
Cieszę się bardzo, że Pani smakuje :)