Polędwiczki drobiowe z brzoskwiniami to prosty przepis na szybki obiad. Najważniejszym składnikiem dania jest sos buffalo. Warto zrobić go więcej i trzymać w lodówce, bo to niezwyle pyszna przyprawa do drobiu.

Czas: 30 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2

Kluczowym składnikiem tego dania jest sos buffalo. Jeśli nigdy jeszcze go nie próbowaliście, to musicie to zrobić. Sos buffalo jest najgenialniejszym sposobem przyprawiania kurczaka, który zdejmuje z Was cały obowiązek wcześniejszego macerowania mięsa, czy dodawania wymyślnych przypraw. Trick polega na tym, że kurczaka wystarczy lekko posolić i upiec/usmażyć. Kiedy jest już gotowy obtaczamy go w słodkim sosie buffalo. Na tym etapie można już kurczaka podawać – to wersja typu sticky wings, sticky sirloin, czyli lepkie skrzydełka i lepkie polędwiczki.

Tak robią Amerykanie. My upieczone/usmażone mięso wstawiamy jeszcze do piekarnika lub kładziemy na patelnię, żeby sos przywarł do mięsa. Wierzcie, że  smakuje genialnie! W ten sposób można przygotować skrzydełka, udka, pałki i polędwiczki.

Składniki:

  • 500 g polędwiczek z kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 brzoskwinie
  • Olej
Sos buffalo
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ szklanki sosu marinara (lub 4 łyżki keczupu)

Przygotowanie:

Krok 1
Rozgrzej w rondelku łyżkę masła. Kiedy się zapieni wsyp do niej dwie łyżki cukru. Gdy stopi się i zmieni w karmel, wsyp do niego łyżeczkę słodkiej papryki. Zamieszaj i wlej pół szklanki sosu marinara. Ostrożnie – karmel jest bardzo gorący i w kontakcie z sosem może zacząć pryskać. Szybko zmniejsz temperaturę, zamieszaj i gotuj na bardzo małym ogniu przez 10-15 minut.
Krok 2
Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Wyłóż na niego posolone i oprószone pieprzem i papryką polędwiczki. Smaż na dość intensywnym ogniu po 2 minuty z każdej strony. Kiedy polędwiczki już się zrumienią, zalej je sosem buffalo, obtocz w nim dokładnie kurczaka i smaż obracając co jakiś czas. Dodaj brzoskwinie pokrojone w plastry. Smaż jeszcze przez chwilę.
Podawaj z frytkami, opiekanymi ziemniakami lub ryżem