Pyszne kotlety z kaszy gryczanej i mięsa mielonego, super proste, bardzo pożywne i zdrowe. Gryczanki można podać same, bez dodatków, albo z ziemniakami, lub ryżem.

Czas: 40 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2

Wspaniałe danie typu left overs, czyli wykorzystujące resztki z wczorajszego obiadu, na który była kasza gryczana. Jeśli zostało Wam trochę niezjedzonej kaszy zróbcie gryczanki. Choć jest to tak dobre danie, że warto je zrobić od początku, nie czekając aż w lodówce zostanie nadliczbowa kasza.

Gryczanki (greczanik) to popularne danie na Białorusi i na zachodniej Ukrainie, stanowi prostą kompozycję kilku składników uformowanych w kotlety i usmażonych. My przepis na gryczanki nieco udoskonaliliśmy, krzyżując je z rosyjskimi tefteli, czyli pulpetami mięsno-warzywnymi. Rosjanie pozostałości ryżu lubią zagnieść z mięsem mielonym, cebulą i marchewką, usmażyć a potem zapiec w sosie pomidorowym. W naszym przepisie skorzystaliśmy z tej metody i zapiekliśmy gryczanki w sosie pomidorowym, a wcześniej dodaliśmy do nich drobno posiekaną marchewkę.

Danie jest naprawdę genialne w smaku. Proporcje składników dobrane są w taki sposób, że smak kaszy gryczanej, dla niektórych dość przykry, gubi się pośród aromatów przypraw i sosu pomidorowego. Zarazem kasza gryczana nadaje kotletom treści, i lekkości i ziarnistej konsystencji.

Polecamy Wam to danie, jako alternatywę do dość często w Polsce robionych pulpetów z ryżu i mięsa. Gryczanki biją je na głowę.

Składniki:

  • 250 g mielonego indyka
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  • 1 starty ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 mała, starta cebula
  • 1 marchew pokrojona w paseczki
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3-4 łyżki mąki
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka sosu marinara (super prosty przepis znajdziesz tutaj)

Przygotowanie:

Krok 1
Rozgrzej w rondu łyżkę masła. Kiedy się zapieni wysyp na nie posiekaną marchew i smaż przez 3 minuty. Dodaj startą lub drobno posiekaną cebulę i starty ząbek czosnku oraz łyżeczkę suszonego tymianku i pół szklanki kaszy. Wymieszaj i smaż razem chwilę. Zalej całość szklanką wody, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 20 minut. Odkryj, spulchnij widelcem, przestudź, dopraw do smaku solą i pieprzem. Ubij kaszę tłuczkiem do zimniaków, ale niezbyt dokładnie.
Krok 2
Włóż do kaszy mielone mięso, dodaj ½ łyżeczki soli, natkę pietruszki, wbij jajko i zagnieć całość na gładką masę. Uformuj z masy podłużne kotlety – na kształt cepelinów. Obtocz delikatnie w mące. Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju. Wykładaj na niego greczaniki i smaż na intensywnym ogniu obracając kotlety, kiedy mocno zrumienią się od smażonej strony.
Krok 3
Rozgrzej piekarnika do 190 stopni. Zalej greczanki sosem marinara i wstaw do piekarnika. Zapiekaj przez 20 minut