Łosoś z pesto bazyliowym wg Jamiego Olivera – pieczony w folii w piekarniku – czyli pyszny pomysł na piątkowy obiad i nie tylko :) Oryginalny przepis pochodzi z książki “Każdy może gotować” Jamiego Olivera. Więcej przepisów na łososia znajdziecie tutaj: Łosoś – przepisy
Łosoś z pesto bazyliowym wg Jamiego Olivera – Składniki:
- 300g filetu z łososia
- 200g zielonej fasolki szparagowej (u mnie mrożona fasolka Bounduelle już wstępnie gotowana i którą wystarczy tylko rozmrozić przed wykonaniem tego dania) + 2 łyżki oliwy do otoczenia fasolki (jeśli będziecie używać surowej fasolki, to będzie trzeba wcześniej ją wstępnie podgotować i poprzycinać końcówki)
- sól i pieprz do smaku
- pesto bazyliowe – kilka łyżeczek (u mnie pesto domowej roboty, na które przepis znajdziecie tutaj: Pesto z bazylii – przepis)
- sok z cytryny do skropienia łososia
- kilka pomidorków koktajlowych
Łosoś z pesto bazyliowym wg Jamiego Olivera – Wykonanie:
- Łososia pozbawić skóry, przekroić na dwie porcje.
- Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
- Jeśli używacie mrożonej fasolki, wstępnie gotowanej, to wystarczy ją tylko rozmrozić. Jeśli zaś używacie surowej fasolki, to należy najpierw poobcinać końcówki, a następnie ugotować ją na półtwardo (ok. 3-4 minuty od zawrzenia wody), odcedzić i osuszyć. Następnie skropić fasolkę oliwą z oliwek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podzielić na dwie porcje.
- Przygotować folię aluminiową – 2 kawałki (takiej wielkości, by można było je potem spokojnie zawinąć. Na każdym kawałku ułożyć najpierw fasolkę, a następnie kawałek łososia, skropić sokiem z cytryny, delikatnie doprawić solą i pieprzem, a następnie posmarować wierzch pesto bazyliowym (zobacz przepis: Pesto z bazylii). Na samej górze poukładać przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Zawinąć folię w paczuszkę, przełożyć na blaszkę do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piec całość przez ok. 15-20 minut (w zależności, czy mamy chudsze czy grubsze kawałki łososia). Po tym czasie wyciągnąć łososia z piekarnika i rozwinąć folię. Można go przełożyć na talerz lub podawać w takich foliowych paczuszkach. Smacznego!
- Więcej przepisów na łososia znajdziecie tutaj: Łosoś – przepisy