Brownie z porzeczką: słodycz czekolady przełamana lekko kwaśną nutą czerwonej porzeczki. Ciekawe i nietypowe połączenie, taka odmiana od standardowych dodatków, typu maliny, truskawki i wiśnie.

Jak jest sezon na porzeczki to warto je jeść w dużych ilościach. Są bowiem cennym źródłem witaminy C, a także potasu oraz witaminy PP. Witamina C jest niezastąpionym pomocnikiem we wzmocnieniu odporności naszego organizmu. Potas pomaga w leczeniu oraz zapobiega nadciśnieniu tętniczemu. Witamina PP z kolei reguluje poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo czerwone porzeczki tak samo jak czarne są źródłem antyoksydantów, które pomagają w usuwaniu wolnych rodników z naszego organizmu, co jest kluczowe w walce o urodę w dzisiejszych czasach.

brownie with red currant
Brownie z czerwoną porzeczką

Nawet jak ktoś nie jest wielbicielem czerwonych porzeczek, to w tym brownie na pewno one wam posmakują. A jak nie chcecie spróbować tej propozycji, to zawsze można je zastąpić innymi jagodami, takimi, jakie lubicie.

Zabieramy się do pracy. Jak w większości naszych przepisów, nie zajmie nam to dużo czasu, a rezultat zadowoli zarówno was, jak i waszych gości.

брауни с красной смородиной
Brownie z czerwoną porzeczką

Składniki na brownie z porzeczką:

  • 300 g czekolady (2 tabliczki ciemnej i 1 tabliczka mlecznej)
  • 200 g masła
  • 145 g mąki
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 50 g białej czekolady
  • 50-100 g czerwonej porzeczki
  • szczypta soli
brownie z porzeczką
Brownie z czerwoną porzeczką

Sposób przygotowania

  1. Zaczynamy od czekolady i masła. W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło i dodajemy połamane w kostkę czekolady. Urzywamy tylko ciemne i mleczne, białą czekoladę zostawiamy do dekoracji. Mieszamy cały czas aż czekolada się roztopi i odstawiamy z ognia.
  2. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Przygotowujemy również prostokątną foremkę o wymiarach ok. 20 na 28 cm. Natłuszczamy ją masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Teraz w oddzielnej misce ubijamy jajka z cukrem. Nie musimy je mocno ubijać, tylko tak, aby wyszła gładka masa.
  4. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę z masłem do jajek i znów należy wymieszać na gładką masę.
  5. Po tym dodajemy mąkę oraz sól, miksujemy na jednolite ciasto. Wykładamy do przygotowanej blachy.
  6. Na górę wrzucamy / układamy pokrojoną w drobną kosteczkę białą czekoladę oraz umyte i oczyszczone czerwone porzeczki.
  7. Wstawiamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika i wypiekamy przez 35 minut.
  8. Po tym jak ciasto wystygnie, możemy go pokroić i udekorować świeżymi porzeczkami dodatkowo.
  9. Smacznego!
brownie with red currant
Brownie z czerwoną porzeczką

Tutaj możecie sprawdzić inne nasze ciekawe przepisy na brownie.

Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl ( Facebook, Instagram, Twitter).