Kasza jęczmienna z kurkami, szpinakiem i jajkiem sadzonym


Dzisiaj pyszne, sezonowe śniadanie, które każdy potrafi przygotować. Zdrowa kasza jęczmienna z podsmażonymi na maśle kurkami i świeżym szpinakiem, podana z jajkiem sadzonym i pieczywem. Dla mnie bomba! To przykład jak z kilku prostych składników można wyczarować coś wyjątkowo pysznego. Danie nie tylko sprawdzi się na śniadanie, ale również jako obiad. Polecam 🙂

Kasza jęczmienna z kurkami, szpinakiem i jajkiem sadzonym

Składniki:

  • 200 g kurek
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Kurki oczyścić i umyć, większe przekroić na pół. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić kurki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 4 – 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Przełożyć na talerz.

Na tej samej patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę podsmażać. Następnie wsypać kaszę i wlać bulion. Dusić pod przykryciem (na małym ogniu), aż kasza będzie ugotowana i wchłonie cały płyn. W razie potrzeby dolać odrobinę bulionu. Następnie wrzucić lekko posiekany szpinak i poddusić, aż zwiędnie. Dodać usmażone kurki i wymieszać. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Podawać z jajkiem sadzonym i pieczywem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Polędwiczka wieprzowa z kurkami i musem jabłkowo – chrzanowym

Sałatka z ziemniakami, brokułem, kurkami i serem lazur

Boczniaki w aromatyczny sosie śmietanowym z kaszą orkiszową

Kopytka z rydzami smażonymi na maśle

Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo – dyniowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *