Zapiekanka z ryżem i indykiem

Składniki:

1 szklanka ryżu

400 g fileta z indyka

1 zielona papryka

150 g cukinii

3 jajka

3 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżka czubrycy czerwonej

1 łyżeczka curry

sól, pieprz

słodka papryka, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Ryż ugotować w 2 szklankach osolonej wody. Indyka pokroić w kostkę, posypać czubrycą i obsmażyć na suchej patelni. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Posypać curry. Podsmażyć.

Ryż wymieszać z mięsem i warzywami, przełożyć do naczynia do zapiekania. Jajka z miksować na puch, dodać jogurt, sól i pierz, wymieszać i wylać na zapiekankę. Wierzch posypać słodką papryką i ziołami. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny. Smacznego 🙂

Zapiekanka ryżowa z indykiem

Składniki na 3 porcje, kaloryczność 1 porcji 415 kcal

Węglowodany 49,2 g

Tłuszcz 8,1 g

Białko 33,2 g


Warzywa dyniowate 2019

4 uwagi do wpisu “Zapiekanka z ryżem i indykiem

Dodaj komentarz