Składniki:
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
500 g serka mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
300 ml śmietany 30%
500 g owoców, u mnie truskawki, czarne porzeczki i borówki
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki cukru kryształu
1/2 łyżki maki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Owoce wrzucić do garnka, zalać 1/2 szklanki wody, wsypać 1/3 szklanki cukru i gotować około 20 minut. Mąkę ziemniaczaną zalać niewielka ilością wody, wymieszać, wlać do owoców i ciągle mieszając zagotować. Zdjąć z palnika, dodać sok z cytryny i żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić i wstawić do lodówki.
Foremkę wyłożyć biszkoptami. Serek zmiksować z cukrem pudrem, a następnie wymieszać z ubita na sztywną śmietaną kremówkę i rozsmarować na biszkoptach. Na wierz wylać tężejącą masę owocową i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego 🙂
Pyszny deser, idealny na letnie dni:)
Smacznie pozdrawiam:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie