Ciasto z mascarpone i owocami

Składniki:

1 opakowanie podłużnych biszkoptów

500 g serka mascarpone

1/2 szklanki cukru pudru

300 ml śmietany 30%

500 g owoców, u mnie truskawki, czarne porzeczki i borówki

2 łyżki żelatyny

1/3 szklanki cukru kryształu

1/2 łyżki maki ziemniaczanej

1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Owoce wrzucić do garnka, zalać 1/2 szklanki wody, wsypać 1/3 szklanki cukru i gotować około 20 minut. Mąkę ziemniaczaną zalać niewielka ilością wody, wymieszać, wlać do owoców i ciągle mieszając zagotować. Zdjąć z palnika, dodać sok z cytryny i żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić i wstawić do lodówki.

Foremkę wyłożyć biszkoptami. Serek zmiksować z cukrem pudrem, a następnie wymieszać z ubita na sztywną śmietaną kremówkę i rozsmarować na biszkoptach. Na wierz wylać tężejącą masę owocową i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego 🙂

Ciasto z mascarpone i owocami

3 uwagi do wpisu “Ciasto z mascarpone i owocami

Dodaj komentarz