Lemoniada arbuzowa to taki letni napój – słodki, ale także świeży. Jest to wariacja na temat tradycyjnej lemoniady. Więc wypróbuj ten napój na bazie arbuza i poczuj ten letni klimat.

Picie wody to ważny sposób na nawodnienie organizmu. Jednak jedzenie żywności o wysokiej zawartości wody może również pomóc. Co ciekawe, arbuz składa się w 92% wody. Co więcej, wysoka zawartość wody jest jednym z powodów, dla których owoce i warzywa pomagają ci czuć się pełnymi. Połączenie wody i błonnika oznacza, że spożywasz dużo jedzenia bez dużej ilości kalorii.

Sok arbuzowy ma rónież potencjał jako napój regeneracyjny po wysiłku. Cytrulina może być częściowo odpowiedzialna za jej efekt łagodzenia bolesności mięśni. Dlatego też polecamy nasz przepis na nawodnienie po wysiłku!

No a teraz zobaczmy jak zrobić tą pyszna lemoniadę arbuzową.

Składniki na lemoniadę arbuzową:

  • 1,5 kg arbuza (waga przed wycięciem miąższu ze skóry)
  • 3 cytryny
  • około 2 litrów wody niegazowanej lub gazowanej (my użyliśmy tego drugiego)
  • 100 ml wrzącej wody
  • 5 łyżek cukru
  • liście mięty do dekoracji
Lemoniada arbuzowa
Lemoniada arbuzowa

Sposób przygotowania:

  1. Dodać cukier do 100 ml wrzącej wody, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  2. Obierz arbuza, jeśli ma dużo nasion, warto je wrzucić przed zmieszaniem. Wblendarze zmiksuj arbuz aż powstanie jednolita masa.
  3. Przetrzyj masę przez sito, aby pozbyć się nasion i suchej masy miąższu.
  4. Dodaj sok zwyciśnięty 3 cytryn i syrop cukrowy.
  5. Na koniec wypełnij wodą i podawaj. Lemoniada jest najlepsza po schłodzeniu lub dodaniu kilku kostek lodu.

Na zdrowie!

Masz ochotę poeksperymentować z innymi drinkami? Zajżyj do sekcji NaZdrowie by znaleźć więcej inspiracji. Szczególnie polecamy nasz przepis na piwo kremowe (inspirowane Harrym Potterem) oraz domowej roboty cytrynówkę.

Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).