Kurczak w sosie teriyaki jest bardzo łatwy do zrobienia: wystarczy zamarynować mięso w sosie i gotowe. Kurczaka można usmażyć, albo, jak w tym przepisie, upiec.

Czas przygotowania: 30 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

 

Proste, jednogarnkowe danie, robione jak większość orientalnych dań w dobrze nagrzanym woku. Jeśli go nie masz, nie przejmuj się – dobra patelnia świetnie daje radę. Zresztą na coraz powszechniej instalowanych kuchenkach elektrycznych, wok jest bezużyteczny.

Nasz kurczak w sosie teriyaki to danie na skróty, zrobione częściowo z mrożonki. Nie często używamy w kuchni gotowców, ale tym razem robimy wyjątek. Kupiliśmy mrożonkę typu „warzywa chińskie na patelnię”, która zawiera grzyby mun, nadające potrawie wschodniego posmaku. Jeśli jej nie znajdziesz w sklepie, kup dowolną mrożonkę warzywną, albo zrezygnuj z mrożonki i dodaj do ryżu usmażone papryki, czosnek i dymkę.

Danie nie obejdzie się natomiast bez sosu teriyaki. Można próbować robić substytuty, ale oryginał ma ten swój, właściwy smak. Teriyaki na szczęście można kupić w większości delikatesów.

Z ciekawostek,  słowo teriyaki oznacza japońską przyprawę i sposób gotowania w jednym. Metoda polega na marynowaniu mięsa w sosie teriyaki lub/oraz smarowaniu co jakiś czas sosem grilujące się/smażące/piekące mięso.

Sam sos teriyaki w oryginalnej recepturze składa się z sosu sojowego, sake lub mirin (rodzaj japońskiego wina). W krajach zachodnich mirin zastępowany bywa zwykłym winem, dodawany jest czosnek, czasem sok z ananasa, który nadaje sosowi słodyczy, a zawarte w nim enzymy dodatkowo zmiękczają mięso.

W Japonii teriyaki częściej używa się do przyrządzania ryb, na Zachodzie raczej drobiu i wieprzowiny. My polecamy kurczaka w sosie teryaki, danie banalnie proste do zrobienia. Piękne w nim jest to, że wystarczy mięso zalać niewielką ilością sosu teriyaki i odstawić na kilkadziesiąt minut., a potem upiec.

Kurczak w sosie teryaki wzorowany jest na przepisie z bloga fitmencook.com

Kurczak w sosie teriyaki

Składniki:

  • 500 g polędwiczek drobiowych lub piersi z kurczaka
  • 1 szklanka ryżu, np. czerwonego
  • ½ opakowania mrożonki chińskie warzywa lub bukiet warzyw
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 4 łyżki sosu teriyaki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Krok 1

Mięso osusz, przełóż do misy, zalej sosem teriyaki, wymieszaj, odstaw na 20 minut.

Krok 2

Przepłucz ryż pod zimną wodą, przesyp do garnka, zalej dwoma szklankami wody, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 18 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i spulchnij ryż widelcem.

Krok 3

Posiekaj w plastry czosnek, a papryki w krótkie paski. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju, wysyp na niego tarty imbir i posiekane papryki, smaż 3-4  minuty, dodaj do nich mrożone warzywa, smaż na intensywnym ogniu przez 3-4 minuty. Na koniec dodaj czosnek i smaż minutę. Dodaj do warzyw ryż i wymieszaj.

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 215 stopni. Przełóż polędwiczki do naczynia do pieczenia, wstaw do piekarnika na 15 minut. Wyjmij, przestudź, przełóż polędwiczki na deskę i przy pomocy dwóch widelców porwij na mniejsze kawałki. Dodaj do ryżu z warzywami. Wymieszaj. Dopraw do smaku sosem sojowym.

Podawaj.

Smacznego!