Ciasta/ Dania wegetariańskie/ Desery/ Dla dzieci/ Na słodko/ Przepisy/ Wypieki

Bezglutenowa tarta rustykalna ze śliwkami i cynamonem

Bezglutenowa tarta rustykalna znana jako galette o wspaniałym, jesiennym, korzennym aromacie, to pyszne ciasto ze śliwkami, któremu nikt się nie oprze.

Bezglutenowa tarta rustykalna

Przepis na rustykalną tartę bez glutenu, nabiału i cukru czekał blisko rok na swój debiut na blogu. Przyznam się szczerze, że zupełnie o nim zapomniałam i dopiero teraz, kiedy przyszedł sezon jesienny odszukałam kartkę, na której zapisałam przepis. Upiekłam ponownie to ciasto i zupełnie przepadłam w jego smaku! :) Uwielbiam wszystkie ciasta a także przetwory ze śliwkami a ta tarta jest jak spełnienie marzeń. Jeśli lubisz jesienne wypieki ze śliwkami to koniecznie wypróbuj też przepis na wegańskie crumble ze śliwkami i brzoskwiniami.

Tarta ze śliwkami i cynamonem

Bezglutenowa tarta rustykalna uwodzi aromatem cynamonu i soczystymi śliwkami. Ciasto jest kruche i delikatne. Składa się z mąki gryczanej, mleka kokosowego, jajka, oleju kokosowego, odrobiny ksylitolu i szczypty proszku do pieczenia. Warto wybrać do jego przygotowania sprawdzoną mąkę gryczaną niepaloną o delikatnym smaku i jasnej barwie.  Z ciasta można przygotować jedną dużą lub dwie mniejsze tarty, a także można zrobić z niego kilka bardzo małych tart, takich dosłownie na dwa kęsy. Wszystko zależy od Twojej inwencji twórczej. Śliwki mogą być dowolnej odmiany, ja preferuję węgierki, ale świetnie sprawdzi się śliwka brzoskwiniowa czy renkloda.

Galette bez glutenu, nabiału i cukru

Przede wszystkim ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu a w dodatku wymaga minimum przyborów. Nie potrzebna będzie nawet forma do pieczenia. Wystarczy zwykła blacha z piekarnika oraz papier. Ciasto ze względu na swój charakter nie musi być regularne w kształcie. Cały urok galette tkwi w niedbale zawiniętych krawędziach, co tylko dodaje jej uroku.  Kruche ciasto jest tylko rozwałkowane i odręcznie złożone. Świetnie sprawdzi się jako przepis dla początkujących amatorów słodkich wypieków bezglutenowych. Ciasto powinno być dość elastyczne. Najłatwiej ciasto składać unosząc papier i zawiać go na część, gdzie ułożone są owoce, dzięki temu ciasto nie będzie się rwało.

Bezglutenowa tarta ze śliwkami przez całą jesień i zimę

Bezglutenowa tarta rustykalna to ciasto, którym można się też cieszyć późną jesienią oraz zimą. Wystarczy zamrozić śliwki i korzystać z tych jesiennych owoców kiedy tylko przyjdzie nam na to ochota. U mnie świetnie się sprawdza pieczenie z mrożonymi śliwkami a smak i aromat tego pysznego ciasta w mroźne popołudnia zdecydowanie poprawiają nastrój i samopoczucie :)

Bezglutenowa tarta rustykalna ze śliwkami i cynamonem

Porcje: 8 porcji
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki

  • 50ml mleka kokosowego (min. 60% kokosa) z lodówki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 400g śliwek węgierek, wypestkowanych i pokrojony w półksiężyce
  • 2 łyżki cukru kokosowego (lub ksylitolu)
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 180g mąki gryczanej z kaszy niepalonej + 2 łyżki do posypania
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju kokosowego, stałego (z lodówki)

Przygotwanie

1

Mleko kokosowe mieszam z sokiem z cytryny i odstawiam na 10 minut.

2

Śliwki zasypuję cukrem kokosowym, cynamonem i mieszam delikatnie.

3

Mąkę gryczaną przesiewam przez sito.

4

Dodaję sól, ksylitol, proszek do pieczenia i mieszam trzepaczką przy okazji napowietrzając mąkę.

5

Olej kokosowy kroję na mniejsze kawałki i dodaję do mąki.

6

Rozcieram palcami olej z mąką.

7

Jajko rozbijam do szklanki i odejmuję 1 łyżkę białka do posmarowania brzegów ciasta.

8

Do mleka kokosowego dodaję pozostałe jajko i mieszam, aż do połączenia składników.

9

Dodaję mokre składniki do suchych i mieszam najpierw drewnianą łyżką, a jak już ciasto będzie bardziej zwarte wyrabiam je rękami.

10

Formuję ciasto w kulkę i odkładam na 15 minut do lodówki.

11

Rozgrzewam piekarnik do 180°C bez termoobiegu.

12

Papier do pieczenia rozkładam na stolnicy i posypuję go 1 łyżką mąki gryczanej.

13

Rozpłaszczam kulkę ciasta na papierze, obsypuje je 1 łyżką mąki gryczanej i przykrywam drugim kawałkiem papieru, dzięki temu ciasto łatwiej rozwałkować i nie przywiera do wałka.

14

Rozwałkowuję ciasto na okrąg o grubości ok 0,5cm.

15

Zaczynając od środka układam śliwki zostawiając ok 3 cm wolnego brzegu.

16

Następnie unosząc papier po bokach zawijam ciasto na śliwki.

17

Brzegi ciasta smaruję białkiem.

18

Przekładam ciasto wraz z papierem na blachę i piekę ok. 20-25 minut aż ciasto będzie złotobrązowe.

19

Ciasto można jeść na ciepło po przestudzeniu lub na zimno.

20

Smacznego!

Dodatkowe informacje

Jeśli ciasto jest zbyt klejące pomimo kilkuminutowego wyrabiania można je podsypać odrobiną mąki gryczanej.
Ciasto można przygotować jako jedną dużą tartę lub podzielić je na pół i przygotować dwie mniejsze.


KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!

Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!


UDOSTĘPNIJ!


OBSERWUJ!


Sprawdź inne przepisy:

Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach
Powiadom o
guest
18 komentarzy
najstarszy
najnowszy najwyżej oceniany
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Danka

Jak ona fantastycznie Ci wyszła, ja jestem slaba w pieczeniu, za to gotuje chyba nieżle:-)

Werka Budujaca

Wygląda fantastycznie! Aż chciałoby się chrupnąć <3

Bookendorfina

Przepis chętnie wykorzystam, lubimy takie smakowitości. :)

Sylwia R

Ja nie przepadam za sliwkami… Ale z gruszka czy z brzoskwinia bym sie skusila :)

Sylwia

Śliwki i cynamon to idealne połączenie :) Tarta wygląda bardzo smakowicie :)

Zuzia

Uwielbiam tartę gallette ze śliwkami! Z ciekawością przeczytałam, jak zrobić ją w wersji bezglutenowej! Pozdrawiam :)

Wiola Korzeniowska

Uwielbiam! W mojej wersji jest jeszcze z prażonymi migdałami :-)

Kasia

Cudowna. Kusi bardzojuz samym wyglądem

Aneta

Wygląda obłędnie ta tarta. A śliwki palce lizać

18
0
Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Skomentuj!x
Udostępnij61
Przypnij3