Składniki na ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła, zimnego i pokrojonego w małe kostki
- 80 g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 2 łyżki zimnej wody
Wszystkie składniki zmiksować w malakserze. Oblepić spód tarty moja o średnicy 28 cm. i włożyć na 30 min. do lodówki.
Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować
masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto po nakłuwać widelcem, piec 180 st. 15-20 min.
Wyjąć, wystudzić.
Krem kajmakowy:
- 3 łyżki kajmaku z puszki
- 1/2 opakowania serka mascarpone (250 g.), schłodzonego
Krem śmietanowy:
- 1/2 opakowania serka mascarpone (opakowanie 250g)
- 1,5 szklanki śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
Zmiksować wszystko razem do uzyskania sztywnego kremu. Wyłożyć na krem kajmakowy. Na wierzch
wyłożyć dowolne owoce lata. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem wyjąć
do temperatury pokojowej 15 minut wcześniej by spód nie był twardy
(kruche ciasto twardnieje w lodówce). Posypać kakaem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz