Soczysta pierś z kurczaka

4.8/5 - (623 oceny)
Soczysta pierś z kurczaka, moczona i pieczona w mleku, dzięki czemu zachowała swoją miękkość i soczystość w środku, a z zewnątrz jest chrupiąca i pięknie zarumieniona. Tak przygotowane mięsko będzie idealną propozycją dla dzieci, czy osób na diecie.

Składniki:

  • 2 piersi ze skórą – moje razem ważyły prawie 1kg
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 4 ząbki czosnku
  • mleko

Przygotowanie:

  1. Umyte i osuszone piersi posypujemy przyprawami, przekładamy do miski, dorzucamy pokrojony w plasterki czosnek i całość zalewamy mlekiem ( tyle by w całości zakryło mięso ). Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po dwóch godzinach, piersi z połową mleka w którym się moczyły, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do zimnego piekarnika.
  2. Włączamy piekarnik na 180st. i od momentu jego rozgrzania, pieczemy piersi kurczaka 40 minut, przewracając mięso w połowie czasu pieczenia ( czas pieczenia może się różnić +/- 10 minut, w zależności od wielkości mięsa ).

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Placki na maślance z jabłkami i nasionami chia
Sałatka grecka
Fit majonez
Placuszki z kaszy manny
Gulasz z piersi kurczaka
Zupa w 10 minut! Krem z mrożonego groszku
Soczysta pierś z kurczaka
Jogurt naturalny z gruszką i prażonymi płatkami owsianymi

Soczysta pierś z kurczaka

Soczysta pierś z kurczaka to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Fit znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Soczysta pierś z kurczaka zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



28 komentarzy

  1. Ana

    1 rok temu

    Czy pieczemy w przykrytym naczyniu?

  2. Hanna

    1 rok temu

    Czy można użyć mleko roślinne

  3. Ewa

    1 rok temu

    Czy może być pierś z indyka, mam 1 kg
    Czy wówczas piec w całości i jak długo?

  4. Ewa

    1 rok temu

    Czy może być pierś z indyka, mam 1 kg
    Czy wówczas piec w całości?

  5. Karolina

    2 lata temu

    w jakim trybie piec mięsko w piekarniku?

  6. kris

    3 lata temu

    Pyszne!!

  7. Justyk

    3 lata temu

    Pycha 🙂 z tym, że miałam bez skóry 🙂

  8. Daga

    3 lata temu

    Wow! Mniam, mniam

  9. Asia

    4 lata temu

    Czy trzeba odlewac te polowe mleka?

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Asia, tak 🙂
      Połowę mleka,w której moczyła się pierś wylewamy, a w reszcie pieczemy mięso 🙂

  10. Tadek

    4 lata temu

    Są przepychota

  11. Jula

    5 lat temu

    Cudny przepis na pierś kurczaka. Strasznie mi się to podoba że nie ma z nimi roboty. Praktycznie samo się robi. Polecam

  12. Kobieca Strona Dietetyki

    5 lat temu

    Wygląda apetycznie 🙂 Jedyne co to dałabym mięso bez skóry 😉

  13. Asia

    5 lat temu

    Cudowny przepis !

  14. Weronika

    5 lat temu

    Czy mogę pierś upiec w blaszce ? Nie mam naczynia żaroodpornego ?

  15. kuchara

    5 lat temu

    mega, wyszła soczysta

  16. Weronika

    6 lat temu

    Mogę użyć piersi bez skóry? 🙂

    • Niepieprz

      6 lat temu

      Weronika, możesz użyć piersi bez skóry 🙂
      Pozdrawiam!

  17. Agnieszka

    7 lat temu

    Nie spodziewałam się, że będzie aż tak pyszna 🙂 dziękuję za ten przepis!

    • Niepieprz

      7 lat temu

      Agnieszka, bardzo się cieszę, że aż tak smakowała 🙂
      Następnym razem koniecznie wrzuć fotkę 🙂
      Pozdrawiam!

  18. Agnieszka

    7 lat temu

    Piec pod przykryciem czy bez?

  19. Ania

    10 lat temu

    Wczoraj zrobiłam tę pierś na obiad. Co za pyszności! Idealna, soczysta, mięciutka. Zrezygnowałam tylko z czosnku, bo karmie piersią i synuś by mi się zbuntował 🙂
    Serdecznie dziękuję za przepis. Skorzystam z niego jeszcze nie raz 🙂
    Pozdrawiam!

    • Niepieprz

      10 lat temu

      Bardzo się cieszę, że obiadek smakował 🙂
      Pierś zasługuje na uznanie 😀