Pragnienia.
Czyż nie wynikają z chęci posiadania lub osiagnięcia czegoś
czego do tej pory z różnych przyczyn nie otrzymaliśmy.
Im trudniej je zrealizować tym stają się silniejsze.
Nigdy nie wiemy dokąd nas zaprowadzą,
na jakie po drodze natrafimy przeszkody i czy uda się je kiedyś spełnić.
Wiele jesteśmy w stanie dla nich poświęcić.
Niestety dość często gdy osiągamy to czego tak bardzo pragnęliśmy
dociera do nas, że w gruncie rzeczy nie o to nam chodziło....
Nie wiem jakie są wasze pragnienia na progu lata
ale ja budząc się o poranku zapragnęłam
radości w sercu
odrobiny ochłody
i zieleni na talerzu....
ILOŚĆ PORCJI - 2
Grillowane szparagi z sosem czosnkowym i grzankami - składniki
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 kromki chleba
- 2 łyżki startego na grube wiórki sera grana padano
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- świeżo mielony czarny pieprz
- szczypta mielonego chili
- sól
Grillowane szparagi z sosem czosnkowym i grzankami - wykonanie
Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Wymieszać jogurt grecki z majonezem, octem jabłkowym i posiekanym czosnkiem. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Schłodzić w lodówce.
Chleb pokroić w kostkę o boku 1cm. Przełożyć do miseczki i oprószyć szczyptą mielonego chili. Kilka razy potrząsnąć miseczką aby wszystkie kostki były nią pokryte.
Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy. Wrzucić pokrojony chleb i delikatnie zrumienić cały czas mieszając.
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce i ewentualnie obrać, jeśli trafią się nam grubsze sztuki. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić pozostałą oliwą. Oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię grillową. Rozłożyć szparagi i grillować około 10 minut obracając od czasu do czasu.
Gotowe szparagi przełożyć na talerz. Polać przygotowanym sosem. Posypać grzankami i startym serem. Podawać od razu.
Grillowane szparagi z sosem czosnkowym i grzankami - podobne przepisy
> Pieczone szparagi z boczkiem
> Szparagi z jajkiem sadzonym
> Wiosenna sałatka szparagowa
> Szybka tarta pomidorowo-bazyliowa ze szparagami
Smacznego :)
Aronia
uwielbiam szparagi;)
OdpowiedzUsuńJa też. Szkoda, że sezon na nie jest tak krótki :)
UsuńWpraszam się :) MNiam!
OdpowiedzUsuńja w tym roku "oswoiłam" szparagi pysznym pęczottem i nawet przepis opublikowałam bo tak mi posmakowało to danie. Jeszcze tylko męża muszę jakoś do nich przekonać :)
OdpowiedzUsuńA ja myślę o ich uprawie w swoim ogródku. To by dopiero było oswajanie.
UsuńZdjęcia są fenomenalne ; ) Brawo za talent i wyczucie gustu.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń