Często zdarza nam się wyrzucać przejrzałe banany, a przecież można je wykorzystać w ciekawy sposób, np. przygotowując pyszne ciasto, shake bananowy, a nawet lody. Tym razem pokażę Wam ciekawy przepis na ciasto bananowe z dodatkiem cynamonu, słonecznika, żurawiny, rodzynek oraz orzechów. Jest rewelacyjne w smaku, bardzo aromatyczne i wilgotne. Bardzo ładnie się prezentuje. 🙂
Składniki na ciasto bananowe z cynamonem i bakaliami:
-
- 5 dojrzałych bananów
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 2 jajka
- 50g roztopionego masła
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 450
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- garść ziaren słonecznika
- garść rodzynek i żurawiny
- garść posiekanych orzechów włoskich
- garść posiekanych orzechów laskowych
Wszystkie suche składniki łączymy razem w osobnej misce. Mąkę przesiewamy, dodajemy cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli. W drugiej misce rozgniatamy banany widelcem, dodajemy brązowy cukier, roztopione masło i jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy bakalie, mieszamy.
Ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 34×12 wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest wypieczone.