Wiosną potrzebujemy lekkich dań. Do tego młode warzywa są delikatne i pełne smaku. Dlatego gdy w sklepach pojawia się młoda włoszczyzna rezygnuję z przygotowywania zupy ogórkowej na bazie mięsa.
Przygotowując taką zupę musimy pamiętać, by ziemniaki były dobrze ugotowane nim dodamy do zupy ogórki kiszone.
- 8-10 średnich ogórków kiszonych
- 3 marchewki
- 1 duża pietruszka
- mały seler
- kawałek pora
- 5 ziemniaków
- pęczek koperku
- 1,5 łyżki soli
Marchewki, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do dużego garnka z dodatkiem pora. Dosypujemy 1,5 łyżki soli i zalewamy całość 2,5 litrami wody. Od zagotowania gotujemy jeszcze przez 10 minut.
Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze przez 15 minut. Upewniamy się, że ziemniaki są miękkie i dodajemy ogórki kiszone starte na tarce o grubych oczkach. Całość gotujemy przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy świeży koperek. Gotowe!
Lekko kwaśna, orzeźwiająca, zdrowa – po prostu pycha 🙂 zupa ogórkowa jest po prostu najlepsza.
PolubieniePolubienie