Wiosenna zupa ogórkowa

Wiosną potrzebujemy lekkich dań. Do tego młode warzywa są delikatne i pełne smaku. Dlatego gdy w sklepach pojawia się młoda włoszczyzna rezygnuję z przygotowywania zupy ogórkowej na bazie mięsa.

Przygotowując taką zupę musimy pamiętać, by ziemniaki były dobrze ugotowane nim dodamy do zupy ogórki kiszone.

Wiosenna zupa ogórkowa

  • 8-10 średnich ogórków kiszonych
  • 3 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • mały seler
  • kawałek pora
  • 5 ziemniaków
  • pęczek koperku
  • 1,5 łyżki soli

Marchewki, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do dużego garnka z dodatkiem pora. Dosypujemy 1,5 łyżki soli i zalewamy całość 2,5 litrami wody. Od zagotowania gotujemy jeszcze przez 10 minut.

Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze przez 15 minut. Upewniamy się, że ziemniaki są miękkie i dodajemy ogórki kiszone starte na tarce o grubych oczkach. Całość gotujemy przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy świeży koperek. Gotowe!

Jeden komentarz Dodaj własny

  1. Dobra Zupa pisze:

    Lekko kwaśna, orzeźwiająca, zdrowa – po prostu pycha 🙂 zupa ogórkowa jest po prostu najlepsza.

    Polubienie

Dodaj komentarz