Tarta malinowa z mascarpone, czekoladą ruby i bezą | Mienta blog
Ciasta i torty

Tarta malinowa z mascarpone, czekoladą ruby i bezą

Ten przepyszny deser przygotowałam z okazji Dnia Matki. Początkowo miałam upiec wielką tartę dla mamy, ale skoro ja też nią jestem, to upiekłam dwie ;) Kruche ciasto z kwaskowatą konfiturą malinową i niesłodzonym serkiem mascarpone, tworzą rozkoszną całość wraz ze słodkimi bezikami i czekoladą rubinową. Polecam na specjalne okazje :)

tarta malinowa z mascarpone czekolada ruby i beza 2 - Tarta malinowa z mascarpone, czekoladą ruby i bezątarta malinowa z mascarpone czekolada ruby i beza 7 - Tarta malinowa z mascarpone, czekoladą ruby i bezątarta malinowa z mascarpone czekolada ruby i beza 4 - Tarta malinowa z mascarpone, czekoladą ruby i bezą

ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • żółtko
  • 2 łyżki jogurtu lub śmietany

masa:

  • 3 opakowania mascarpone (po 250 g)
  • 150 g malin (użyłam mrożonych)

dodatkowo:

  • 5-6 łyżek konfitury malinowej dobrej jakości
  • świeże maliny
  • czekolada rubinowa (ilość wg uznania, bardziej na ozdobę)

beza:

  • białko
  • 50 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego  (opcjonalnie)

tarta malinowa z mascarpone czekolada ruby i beza 6 - Tarta malinowa z mascarpone, czekoladą ruby i bezątarta malinowa z mascarpone czekolada ruby i beza 5 - Tarta malinowa z mascarpone, czekoladą ruby i bezą

Na początek przygotowujemy spód do tarty. Możemy użyć jednej foremki o średnicy 30 cm lub dwóch mniejszych, jak w tym przypadku.

Mąkę mieszamy z cukrem i solą.

Siekamy z masłem, po czym rozcieramy palcami, tworząc drobną kruszonkę.

Dodajemy  żółtko i śmietanę, po czym zagniatamy na gładkie ciasto.

Wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem i schładzamy je w lodówce.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, posypujemy kuleczkami ceramicznymi do obciążania i pieczemy przez około 25-30 minut (zależy od piekarnika, ciasto ma być lekko rumiane).

Upieczone spody studzimy na kratce.

Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 120 stopni.

Białko ubijamy ze szczyptą soli.

Gdy będzie już prawie sztywne, zwiększamy obroty miksera na maxa i powoli dosypujemy po łyżce cukru. Ubijamy do momentu, aż cukier się rozpuści a masa stanie się gęstą, klejąca i błyszcząca.

Do rękawa cukierniczego wyciskamy pasek czerwonego barwnika.

Delikatnie przekładamy do niego pianę z białek.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy bezy dowolnej wielkości.

Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut.

Bezy studzimy w wyłączonym piekarniku.

Maliny, które użyjemy do masy, miksujemy i przecieramy przez sito (pestki wyrzucamy).

Powstały mus malinowy miksujemy z mascarpone.

Spody smarujemy konfiturą malinową, a na wierzch wykładamy mascarpone.

Tarty ozdabiamy wystudzonymi bezami, czekoladą rubinową oraz świeżymi malinami.

Możemy podawać od razu lub po schłodzeniu.

Przechowujemy je w lodówce.

Smacznego :)

tarta malinowa z mascarpone czekolada ruby i beza 1 - Tarta malinowa z mascarpone, czekoladą ruby i bezątarta malinowa z mascarpone czekolada ruby i beza 3 - Tarta malinowa z mascarpone, czekoladą ruby i bezą

 

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

3 komentarze

  • Skomentuj Wypieki Beaty 30/05/2019 at 09:23

    Jaka mega apetyczna tarta – zjadłabym :)

    • Skomentuj Mienta 31/05/2019 at 09:10

      Polecam :)

  • Skomentuj Delektujemy 06/06/2019 at 10:33

    Ależ tam cukru! Super, uwielbiam słodkie rzeczy. ; )

  • Komentuj