Leczo z młodej kapusty – to propozycja na leczo w nieco innym wydaniu niż tradycyjnie. Jeśli chcecie, by było to leczo wegetariańskie, to wystarczy, że pominiecie w przepisie kiełbasę.
Leczo z młodej kapusty – Składniki:
- pół główki dużej młodej kapusty – ok. 800 g
- 3 średnie papryki czerwone – ok. 700 g
- 1 średnia papryka żółta – ok. 220 g
- 2 średnie cebule – ok. 200 g
- 4 średnie ogórki konserwowe (ok. 220g)
- ok. 200 g pieczarek
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
- 2 duże kiełbasy wiejskie lub podwawelskie – ok. 450 g
- 1-1,5 szklanki gorącej wody (ok. 250-370 ml)
- 2 puszki pomidorów (każda po 400 g netto, po odsączeniu 240 g; krojonych lub całych i można je rozdrobnić)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
- 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej
- szczypta pieprzu chilli cayenne
- 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól i czarny pieprz do smaku
Przepis na leczo z młodej kapusty:
- Kapustę pozbawić brzydkich, zewnętrznych liści. Umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, odciąć twardy głąb. Liście dość drobno poszatkować.
- Pieczarki oczyścić (przeczytaj artykuł:Pieczarki – myć je czy obierać?), pokroić na plasterki.
- Ogórki konserwowe pokroić w kostkę.
- Wszystkie papryki (czerwone i żółtą) umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w większą kostkę lub mniejsze paseczki.
- Kiełbasę pozbawić skóry (wedle uznania), pokroić na półksiężyce.
- Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy, smażyć do czasu aż cebula lekko się zeszkli. Następnie dorzucić na patelnię pokrojoną kiełbasę i smażyć do czasu aż się lekko zarumieni. Kolejno dorzucić pokrojone w plasterki pieczarki i dusić chwilę aż nadmiary wody z grzybów nieco odparuje. Następnie wrzucić pokrojoną paprykę, doprawić słodką papryką, wędzoną papryką, chilli oraz cukrem, wymieszać. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 6 – 8 minut, czyli do momentu aż papryka delikatnie zmięknie, ale wciąż będzie chrupiąca.
- Całą zawartość patelni przerzucić do dość dużego garnka, dodać 1 szklankę wrzącej wody, poszatkowaną kapustę oraz pokrojone w kostkę pomidory z puszki (wraz z zalewą), przemieszać i dusić przez ok. 8-10 minut bez przykrycia (aż kapusta nieco zmięknie – jeśli płynów do duszenia byłoby za mało to można dolać pół szklanki wrzątku). Na koniec wrzucić pokrojone ogórki konserwowe oraz koncentrat pomidorowy i dusić całość jeszcze przez ok. 5 minut (do odpowiedniej miękkości warzyw). Na koniec doprawić do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą. Podawać z pieczywem. Smacznego!
Ulubiona potrawa mojej babci. U nas też często się pojawia.