Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Migdałowe rafaello

Rafaello to jedno z moich ulubionych ciast. Jest szybkie i stosunkowo łatwe w przygotowaniu. Doczekało się obecnie mnóstwa wersji.  mamy obecnie rafaello klasyczne, choć popularne jest również rafaello na bazie ajerkoniaku. Moja dzisiejsza propozycja to rafaello z dodatkiem migdałów. Migdały w tym deserze odgrywają kluczową rolę. Nadają smak i aromat ciastu. Co ważne dzisiejszy deser jest bardzo szybki w przygotowaniu. Rafaello z migdałami to deser, który sprawdzi się podczas letnich spotkań z przyjaciółmi. Choć co ważne doskonale poprawia mi humor nawet w pochmurne dni. Jest to deser nie zastąpiony podczas babskich spotkań. z reguły wszystkim smakuje. Nie znam osoby, która by nie lubiła rafaello. Dzisiejszy przepis kładzie nacisk na migdały i to one grają kluczową rolę w tym smacznym deserze. Nadają charakteru rafaello. Migdałowe rafaello to prosty pomysł na chwilę przyjemności w weekend. Polecam!
Składniki:
700 ml mleka
300 g herbatników
250 g masła
200 g cukru
200 ml śmietany 30%
200 g migdałów
100 g wiórków kokosowych
100 ml ajerkoniaku
100 g cukru pudru
60 g budyniu waniliowego
20 g mąki ziemniaczanej
20 ml likieru migdałowego
3 żółtka
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem i likierem migdałowym. W 200 ml mleka łączymy z mąką ziemniaczaną, budyniem i żółtkami. Mieszamy. Do gotującego się mleka dodajemy mieszankę mleczną. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Do masy dodajemy ajerkoniak,  150 g migdałów i wiórki kokosowe. Mieszamy. Na dnie kwadratowej formy do pieczenia układamy herbatniki. Układamy 1/2 kremu. Na kremie układamy herbatniki. Na herbatnikach smarujemy 1/2 kremu. Ponownie na masie układam herbatniki. Ciasto chłodzę w lodówce przez dwie godziny. Zimną śmietanę ubijam na puch. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Bitą śmietanę smaruje wierzch ciasta. Posypuje migdałami. Ponownie chłodzę dwie godziny.
migdały, rafaello
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj