Kompot z rabarbaru truskawek i malin

Kompot z rabarbaru to świetny napój na wiosenne i letnie upały. Dzięki dodatkowi truskawek i malin kompot nabiera naturalnie lekko słodkawego smaku i ma cudownie czerwony kolor. W upały można podawać go z dodatkiem kostek lodu i listkami mięty.

Kompot z rabarbaru truskawek i malin

  • 4 łodygi rabarbaru bez liści (około 300 g)
  • garść malin
  • garść truskawek
  • pół łyżeczki cynamonu
  • syrop z agawy
  • 2 litry wody

Rabarbar obieramy z wierzchnich włókien i kroimy w około 2-centymetrowe kawałki. Rabarbar wrzucamy do garnka. Dodajemy pół łyżeczki cynamonu i zalewamy 2 litrami wody. Całość zagotowujemy.

Rabarbar gotujemy przez 10 minut aż zacznie się rozpadać. Następnie dodajemy maliny i pokrojone w ćwiartki truskawki. Całość gotujemy jeszcze przez 10 minut. Na koniec kompot można lekko dosłodzić (ja dodaję 3 łyżki syropu z agawy).

Kompot studzimy w garnku i przecedzamy. Gotowe!

Ugotowane w kompocie owoce można na przykład dodać do nadzienia naleśników.

Dodaj komentarz