na słono19.05.201911382
SPAGHETTI ZE SZPARAGAMI, PESTO Z ORZECHÓW WŁOSKICH I BAZYLII I POMIDORKAMI
Smacznego
czytaj przepis

Spaghetti z domowym pesto mogłabym jeść prawie każdego dnia. Tak lubię to danie! Za wspaniały smak, prostotę i szybkość wykonania. wystarczy kilka składników i pyszne danie można przygotować szybciej niż się wydaje. Do dzisiejszego przepisu postanowiłam wykorzystać sezonowe szparagi, które bardzo lubię i które fantastycznie komponują się z kawałkami szynki parmeńskiej i pesto orzechowym. 

Gorąco polecam przepis!

Danie w zasadzie przygotowuje się samo. Po prostu weźcie duży garnek z grubym dnem, ja użyłam garnka żeliwnego, wrzucajcie po kolei wszystkie składniki, mieszajcie i gotujcie do pożądanego efektu.

Składniki

200-250 g ulubionego makaronu – np. spaghetti

10 łodyg zielonych szparagów

kilka pomidorków koktajlowych

kilka łyżek dobrej oliwy z oliwek

3-4 płaty szynki parmeńskiej

pesto

spora garść świeżych listków bazylii

garść orzechów włoskich

sól, pieprz czarny

tarty parmezan

Wykonanie

Przygotujmy pesto! Bazylię i orzechy umieszczamy w blenderze, rozdrabniamy. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojone na części szparagi. Podsmażamy na małym ogniu, często mieszając. Gdy szparagi zmiękną, dorzucamy pokrojone pomidorki koktajlowe oraz kawałki szynki parmeńskiej. 

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzony przekładamy do garnka i łączymy z pozostałymi składnikami, dodajemy także pesto. Delikatnie mieszamy i jeszcze podsmażamy kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem.

Makaron wykładamy na talerze, posypujemy tartym parmezanem.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
kulinarne podróże
Kulinarny dziennik podróży cz.1
na słono
Chleb pszenny na zakwasie ze śmietanką kremówką
na słono
Zielony makaron z boczkiem, parmezanem i sosem śmietanowym
Komentarze

2 responses to “SPAGHETTI ZE SZPARAGAMI, PESTO Z ORZECHÓW WŁOSKICH I BAZYLII I POMIDORKAMI”

  1. Radosław says:

    Nie wiem co Wy widzicie w tych szparagach 🙂 Nie mogę się przekonać 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Radku, one są naprawdę smacznym dodatkiem 😉 Być może zależy to od przyrządzenia,doprawienia. Polecam wypróbować je w kilku wariantach (daniach) i może się do nich przekonasz 😉 Tego życzę! Daj im szansę 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.