Truskawkowe crumble z pieprzem i kardamonem
Sezon truskawkowy powoli się zaczyna, więc nie mogłam sobie odmówić tych pysznych, pachnących owoców. Dziś postanowiłam przyrządzić z nich crumble. Dodatek pieprzu i kardamonu podkręcił smak.
Potrzebujemy (na 2 porcje):
- około 8 sporych truskawek
- 2-3 łyżeczki cukru
- łyżeczkę kardamonu
- sporą szczyptę czarnego pieprzu
*na kruszonkę:
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 4 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżki twardego masła
*opcjonalnie:
- migdały w słupkach lub potłuczone orzechy laskowe
Przygotowanie:
Truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy na mniejsze części i wrzucamy do miski. Zasypujemy cukrem, pieprzem i kardamonem i dokładnie mieszamy. Przekładamy do żaroodpornych kokilek.
Suche składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Dodajemy masło i za pomocą dłoni łączymy z
suchymi składnikami. Następnie gotową kruszonkę wykładamy na truskawki. Posypujemy migdałami lub orzechami laskowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 12 minut. UWAGA! Ostrożnie z wyciąganiem, bo łatwo się poparzyć.
Wow! Wyglądają absolutnie przepysznie *o* Muszę je zrobić w ten weekend!
OdpowiedzUsuńPolecam :D Sama szykuję się na powtórkę :)
Usuń