Sernik kajmakowy w cieście orzechowym przełożony krem kawowym. Pyszne połączenie trzech smaków w jednym cieście – orzechów, kajmaku i kawy. Ciasto mogą jeść też dzieci, bo smak kawy pochodzi od kawy zbożowej.
BISZKOPT ORZECHOWY:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 150 g zmielonych orzechów włoskich
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SERNIK KAJMAKOWY:
- 1 kg twarogu zmielonego
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 250 g masy kajmakowej
- 2 budynie toffi
- 200 g śmietanki kremówki 30%
- szczypta soli
KREM KAWOWY:
- 250 g serka mascarpone
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
- 200 g masy kajmakowej
- 2 łyżeczki kawy zbożowej
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżka wody
- kakao do posypania
Przygotować biszkopt orzechowy oddzielając białka od żółtek. W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli. Stale ubijając dodawać porcjami cukier. Kiedy się rozpuści, na wolniejszych obrotach, dodawać po jednym żółtku. Zmielone orzechy wymieszać z kaszą manną, mąką i proszkiem do pieczenia. Suchą mieszankę wymieszać delikatnie razem z ubitymi jajkami. Przelać masę do formy o wymiarach 23 x 33 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez 40 min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i z wysokości ok 30 cm upuścić w formie biszkopt. Wystudzić.
Składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka przełożyć do misy miksera i razem z cukrem utrzeć do białości. Stale miksując dodawać po trochę zmielony twaróg, proszek budyniowy i rozmieszaną masę kajmakową. Wlać śmietankę kremówkę, a na końcu w kilku porcjach wmieszać delikatnie ubitą pianę z białek. Masę serową wylać do formy z wyłożonym papierem do pieczenia (23 x 33 cm). Wstawiać do piekarnika nagrzanego do 180 *C. Po czym zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec przez 60 min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a później wstawić do lodówki.
Krem kawowy. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na około 10 min. Masę kajmakową przełożyć do garnuszka, wsypać kawę i wlać 1/2 szklanki śmietanki. Podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając trzepaczką. Kiedy masa będzie gładka i gorąca, dodać napęczniałą żelatynę. Dokładnie wymieszać, aż się rozpuści i przestudzić. Schłodzone mascarpone ubić razem z pozostałą śmietanką kremówką (1/2 szklanki) i połączyć z masę kajmakową. Nie ubijać długo.
Biszkopt orzechowy przekroić na 2 blaty. Na każdym z nich posmarować 1/3 kremu kawowego. Biszkopt nałożyć na sernik częścią z kremem, całość odwrócić do góry nogami i przykleić drugi blat biszkoptu do sernika. Wierzch posmarować pozostałym kremem i posypać gorzkim kakao. Smacznego :)
Bardzo ładnie wygląda, połączenie smaków też doskonałe 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Bardzo apetyczne ciasto. Zapisuję do wypróbowania, bo to zdecydowanie moje smaki są:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ciasto wygląda tak apetycznie, że spróbuję je upiec. Czy koniecznie muszą być budynie toffi? Może mogłyby być np. waniliowe? Proszę o radę. Stała czytelniczka Beata.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Budyń toffi dodatkowo aromatyzuje sernik, ale jeżeli nie masz to można zastąpić budyniem waniliowym lub śmietankowym.
PolubieniePolubienie