Risotto z kurczakiem i szparagami to niezwykłe połączenie ryżu, kurczaka i szparagów. Risotto wychodzi niezwykle kremowe, rozpływające się w ustach.

Możecie użyć dowolnych szparagów, choć ja osobiście polecam zielone. Są delikatniejsze w smaku i do tego będą wizualnie się pięknie komponowały z daniem.

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 szklanka ryżu do risotto
  • 600 ml bulionu
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki zielonego groszku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Risotto z kurczakiem i szparagami – przepis

  1. Szalotkę drobno siekamy. Szklimy na oliwie.
  2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dosłownie po ok. 20 sekundach dodajemy ryż. Całość przesmażamy ok. 2 minut, aby ryż nabrał aromatu i podlewamy całość ok. 1/2 bulionu.
  3. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do risotto.
  4. Szparagi gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kroimy na mniejsze kawałki.
  5. Ryż gotujemy do momentu aż będzie miękki dolewając w międzyczasie buliony aby się nie przypalił.
  6. Jak ryż będzie miękki dodajemy groszek, szparagi i łyżkę masła. Doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień i czekamy aż masło się roztopi i nada kremowej konsystencji.

Risotto z kurczakiem i szparagami

Smacznego!